Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Poznatu influencericu pitali smo kako se hrani
Poznata influencerica Ivana Pirizović velika je gurmanica koja uživa u kuhanju za sebe i svoje goste, njezina prehrana je intuitivna, kako kaže, jer osluškuje potrebe svog organizma. Na njezinom jelovniku neće se naći mesni proizvodi, a tijekom ljetnih mjeseci uživa u voću, posebno omiljenoj lubenici.
S obzirom na to da Ivanu i njezine gastro avanture volimo pratiti na Instagramu, poželjeli smo doznati i njezina razmišljanja o prehrani, najdraže ljetne recepte i snackove za plažu… Što nam je otkrila, doznajte u nastavku.
Cijela moja obitelj je obitelj velikih gurmana i naše svako okupljanje se svodi na hranu, piće i smijeh do kasno u noć. Odrastajući, moji roditelji potrudili su se prenijeti to na nas i apsolutno su uspjeli, jer mi je to najdraži vid druženja. Kuhati za svoje goste i potpuno ih razmaziti. Nego – kada dolazite na večeru?
Moja prehrana temelji se na intuitivnoj plant-based prehrani, tj. na biljkama, a upravo je hrana biljnog podrijetla ono što se najčešće može pronaći na mom jelovniku. Intuitivna je jer si ništa ne uskraćujem, niti isključujem, već pratim što mi tijelo govori i što mu treba.
Veliki sam hedonist i gurman koji voli izazove te koji stvarno voli svu hranu i druženja oko hrane. Plant-based prehrana ispunila je moju potrebu za uživanjem u hrani i piću, a uz to moje tijelo troši manje energije na probavljanje namirnica i ostavlja više energije za sve ostalo. Meni je najdraži segment upravo i ta lakoća nakon obroka. Prije nakon obroka nisam imala energije za ništa, osim za malo prileći, sada imam energije za sve i nikad nisam “teška”. Također, bolje spavam, koža mi je ljepša, više se sjaji, zdravija je i ja sama sebi puno bolje izgledam.
Iz prehrane sam potpuno izbacila meso, mliječne proizvode i jaja. Riba mi se još ponekad, odnedavno nađe na tanjuru, pa se zapravo nazivam osobom koja 90 % vremena jede plant-based hranu (doma apsolutno uvijek i isključivo jedem veganski, a ako sam vani ponekad odaberem ribu, ako nemam dobrih veganskih opcija – nažalost, kod nas je to još uvijek rijetkost i veganske opcije svode se na grilano povrće, pastu sa salsom ili rižoto s povrćem).
Hrana za mene nije samo sredstvo preživljavanja, ona je centralna točka mog života i jako mi je bitno što jedem kako bi se osjećala dobro i mogla ostvarivati svoj puni potencijal i imati energije za sve što želim postići. Ljepota dolazi iznutra, ne kaže se to bez razloga, kao što je važan rad na sebi internalno i kao što sjaj dolazi zbog toga, tako dolazi i zbog hrane. Ljeti smo skloniji dehidraciji, pa ja dodatno pazim na unos vode i obavezno ga povećam, koliko god mogu.
Pročitajte: Tina Uglješić 10 godina prakticira sirovu prehranu. Otkrila nam je svoje iskustvo
Ledena kombucha je bez konkurencije, ali vrlo brzo bi joj se pridružio i ledeni domaći čaj od mente, limete i malo meda.
Ljetni mjeseci i sunce donose ljepotu i raznovrsnost osvježavajućeg voća i povrća, u čijim kombinacijama rado pripremam preukusne, osvježavajuće i lagane salate. Moja idealna ljetna hrana, kao dio obroka i kao snack su bez konkurencije – lubenica i smokve.
Ako ujutro idem na plažu, obavezno sa sobom ponesem zeleni smoothie u kojemu kombiniram voće, zeleno lisnato povrće i spirulinu kao dodatan izvor proteina. A kao snackove, sa sobom nosim voće, to su breskve i marelice, one su mi zapravo sinonim za plažu.
Moj doručak je najčešće smoothie, obavezno zeleni smoothie od zobenog mlijeka, banane, bobičastog voća, baby špinata i spirulina. Ručak je najčešće nekakva salata, tempeh i povrće iz pećnice, uz hummus. Večera je nešto toplo i jušno – variva ili juhe. Moja najdraža, zauvijek je juha s mrkvom, keljem, prosom i misom.
Predlažem da ubacite malo mente, limete ili krastavca u svoju bocu vode. Ljeto nam donosi obilje namirnica koje su fenomenalne za zdravlje i zdravlje kože, pa tako ljeti jedem obilje narančastog voća i povrća (mrkve, batat), jer su bogate vitaminom A. Rajčice jedem kao jabuke, a one su bogate likopenom i vitaminom C, koji jačaju zaštitnu funkciju kože. Također, krastavci koji su puni vode su gotovo svakodnevno na mom meniju. Ne zaboravljam na zeleno lisnato povrće u kombinaciji s tahinijem, a i bobičasto voće se svaki dan nađe na mom meniju. Također, jako pazim na pravilnu suplementaciju i na pripremu kože za toplinu i sunce. Moj dugogodišnji izbor je SunLove Skin+.
Volim eksperimentirati, isprobavati i jako sam znatiželjna osoba. Eksperimentiram s pripremom tradicionalnih mesnih jela na veganski način. Najneobičnije jelo koje sam probala je watermelon sashimi, kao i nangka (jackfruit), voće koje toliko realistično kopira teksturu pulled porka, da se čovjek prepadne na sekundu. Velika mi je želja isprobati durian, a to ću odraditi na nekom od sljedećih putovanja u Aziju, kojima se nadam.
Pročitajte: Nutricionistkinja nam je otkrila svoj dnevni jelovnik i trik koji joj pomaže hraniti se raznovrsno
Foto: Privatne fotografije