Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Računate li da ćete pojesti ručak kasnije popodne točnije nakon 15 sati, možete poremetiti svoj plan mršavljenja. Studija objavljena u “American Journalu” uključivala je 1.200 pretilih osoba u Španjolskoj, a otkrila je specifičnu varijaciju proteina perilipin (sagorijeva masnoće u cijelom tijelu) koji utječe na sporiji gubitak kilograma kod osoba koje su ručale nakon 15 sati.
Marie-Pierre St-Onge, asistentica na Columbia Universityju, proučava kako životni stil utječe na našu težinu te je došla do zaključka da cirkadijalni ritmovi, kao i na spavanje, utječu na glad. “Metabolizam se razlikuje među pojedincima, pa vrijeme konzumiranja hrane u odnosu na cirkadijalni ritam može utjecati na gubitak težine,” kazala je St-Onge. Ti ritmovi, osim sna i gladi, kontroliraju i izlučivanje inzulina.
Druga su istraživanja pokazala da osobe kojima je ručak glavni obrok u danu više gube na težini i imaju niže indekse tjelesne mase. Također, istraživanja u SAD-u otkrila su da su ljudi koji preskaču doručak skloniji debljanju. Američko stanovništvo najviše hrane konzumira navečer, dok doručak i ručak zauzimaju oko 40 posto dnevnih kalorija.
St-Onge kaže kako je potrebno više istraživanja o ovoj temi, ali glavna preporuka je ta da, ako želite smršavjeti, ručate prije 15 sati i neka vam to bude glavni obrok.
Emma Matković