POGLEDAJTE kako očuvati izgled svoje odjeće!
[caption id="attachment_144911" align="alignnone" width="827"] FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES[/caption]Ne trebate trošiti novac na kemijsko čišćenj...
Konzervirano voće može povećati rizik od prijevremene smrti. Dok je dvije do tri porcije sušenog i svježeg voća povezano sa smanjenim rizikom od smrti za 10 posto, konzumacija konzerviranog i smrznutog voća povećava rizik od smrti za 17 posto, zaključili su znanstvenici.
Znanstvenici su analizirali prehrambene navike 65 tisuća odraslih osoba u Velikoj Britaniji koje su pratili sedam godina.
Teško je odrediti povećava li rizik od smrti voće u konzervama ili ono smrznuto, ili jednostavno nedostatak svježih alternativa. Štoviše, smrznuto i konzervirano povrće bilo je stavljeno u istu kategoriju, pa je teško ukazati na određenu vrstu namirnica.
Poznato je da konzervirano voće pliva u fruktoznom sirupu, a prethodne studije povezuju previše fruktoze s visokim krvnim tlakom, kolesterolom, debljinom, otpornosti na inzulin, pa ova studija i nije toliko šokantna.
Smrznuto voće, s druge strane, po hranjivom sastavu trebalo bi biti u rangu sa svježim voćem. “Dokle god nema dodatnih šećera, smrznuto voće trebalo bi biti zdravo ili barem bezopasno”, tvrdi dr. Simon Capewell, profesor kliničke epidemiologije sa Sveučilišta Liverpool.
Izvor: magazin.hr