Ako ste među onima koji se dugo bore s viškom kilograma na razne načine i pitate se u čemu je problem, možda je problem u nekim stvarima za koje vam nije ni na kraj pameti da sabotiraju vaš pokušaj mršavljenja.
Brian Vansinck, znanstvenik sa Sveučilišta Cornell, zajedno sa svojim timom provodi vrijeme promatrajući kako se ljudi ponašaju kad je hrana u pitanju. Manipulacijom svega i svačega, od veličine tanjura, slušanja glazbe pa čak i boje posuđa, Brian Vansinck tvrdi da je otkrio u kakve sve svakodnevne zamke ljudi upadaju, a koje sprječavaju gubitak kilograma.
“Možete izludjeti sami sebe brojanjem kalorija ili sebi možete olakšati promjenom okoline”, tvrdi znanstvenik.
Evo njegovih pet iznenađujućih rezultata istraživanja iz kojeg proizlaze ovi savjeti kako da izgubite nekoliko kilograma:
U čijem društvu jedete?
U jednom njegovom najnovijem istraživanju, zamolio je glumicu da odjene nešto što je čini debljom, i da za švedskim stolom u tanjur stavi salatu i tjesteninu. Nije bilo važno što je i koliko je toga “lažna debeljuca” stavila na svoj tanjur, samim time što su drugi ljudi bili u njezinoj prisutnosti, to ih je navelo da pojedu 25 posto više kalorija nego inače. Brian Vansinck tvrdi da samo to što smo u blizini neke osobe s prekomjernom težinom može dovesti do gubitka samodiscipline. Naglasio je i da svrha ovog istraživanja nije bila svaliti krivnju na pojedince koji se bore s viškom kilograma. “Ovo pokazuje važnost toga da treba biti promišljen kad je izbor hrane i količine u pitanju. Odlučite što želite jesti prije nego što krenete na ručak i držite se te odluke usprkos drugim utjecajima”, savjetuje on.
Gdje sjedite?
Tim je istraživao kako se ljudi ponašaju oko švedskog stola. Za vitke ljude je tri puta vjerojatnije da će zauzeti mjesto koje ne gleda na hranu, u odnosu na one ljude koji imaju višak kilograma. “Ako nešto ne gledate, nećete ni razmišljati o tome”, objašnjava. “Kad gledate svu tu izloženu hranu, to vas stalno podsjeća na to kako dobro izgleda i koliko drugi ljudi uživaju u hrani, a zbog toga ćete možda otići po još”, rekao je on.
Kako planirate?
Zahvaljujući istoj studiji, došao je i do saznanja da je 73 posto mršavijih ljudi prije dolaska za švedski stol otišlo do stola gdje se poslužuju salate umjesto da su zgrabili tanjur i stali u red. “Deblji ljudi skloniji su tome da zgrabe tanjur i uzimaju hranu redom. Brzo napune tanjur a da prethodno nisu pogledali što se nudi od njihove omiljene hrane”, objašnjava Brian Vansink.
Što je u nazivu jela?
Tijekom istraživanja se pokazalo i da će ljudi za 28 posto više isprobati nešto ako im se ponudi opis hrane. Takva su jela i opisali kao bolja. “Kad nekim namirnicama dajete opis kao što je “hrskavo” ispred mrkve ili “svježe” ispred salate, ljudi se usredotoče na taj atribut”, rekao je i dodao da to pogotovo prolazi kod djece.
Kako se osjećate?
Nije tajna da ćete se vjerojatno prejedati ako se osjećate razdražljivo. Ali, prilikom jednog istraživanja Vansinck je došao na ideju predložiti ljudima da iskažu zahvalnost prije svakog jela. “Bez obzira na to kako su se osjećali prije, pojeli su oko 12 posto manje ako su naglas izgovorili makar jednu stvar za koju su zahvalni”, rekao je. I ne samo da su pojeli manje, nego su se odlučili za zdraviji izbor. Uzimali su veće porcije povrća i manje porcije namirnica s masnoćama i šećerom.