Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Kako polako ulazimo u sezonu našeg omiljenog voća i već ih možemo pronaći u voćarnama i na policama dućana, vrijeme je da se pozabavimo slasnim jagodama.
Iako je logično da ih većinom koristimo u desertima, zašto ih sada ne bi uključili i u slana jela? Odlično se kombiniraju u umacima i rižotima, a opcija je i kao juha. Inače, jagode pripadaju porodici ruža. Zbog svog oblika i boje bile su simbol božice Venere i u doba Grka i Rimljana rasle su samo kao divlje biljke. Onoga trenutka kad ih se počelo kultivirati (prve botaničke ilustracije datiraju iz 1454. godine), stvarale su se varijante većih ili manjih plodova, tamnije ili svjetlije boje (postoje čak i žute), i jagode su se sa šumskog puta preselile u vrt te postale svojevrsni voćni vjesnici proljeća. Zagovornici uživanja u njihovim aromama jedu ih samo oprane i možda mrvicu umočene u šećer, a vi u nastavku naučite još nekoliko načina na koje možete ovo voće uključiti u svoju slanu prehranu.
Rižoto od jagoda
Tjestenina s jagodama
Juha od jagoda
Foto: Unsplash