Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Jaja su mnogima omiljena iz više razloga. Nisu skupa, izvrstan su izvor proteina koji su važni ako pokušavate smršavjeti ili izgraditi mišiće, a mogu se pripremiti na tisuću načina.
Količina proteina u jajetu varira ovisno o veličini, ali prema američkom ministarstvu poljoprivrede, jaje srednje veličine sadrži 63 kalorije i 5,5 grama proteina, dok se u većem nalaze 72 kalorije i 6,3 grama proteina.
Dnevna potreba za proteinima također ovisi o nekoliko faktora poput tjelesne težine, ali smjernica je da 10 do 35 posto ukupnog broja kalorija dolazi iz proteina.
Žumanjci sadrže važne nutrijente poput željeza te vitamina A, D, E i K, a proteini se većinom nalaze u bjelanjcima. Jedan bjelanjak sadrži oko četiri grama proteina, a u žumanjku je oko 2,5. Zbog toga je dobro pojesti cijelo jaje, a tome u prilog ide i istraživanje koje je pokazalo da je ova namirnica dobra za mršavljenje i ne povećava rizik od srčanožilnih bolesti.