Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Jaja su mnogima omiljena iz više razloga. Nisu skupa, izvrstan su izvor proteina koji su važni ako pokušavate smršavjeti ili izgraditi mišiće, a mogu se pripremiti na tisuću načina.
Količina proteina u jajetu varira ovisno o veličini, ali prema američkom ministarstvu poljoprivrede, jaje srednje veličine sadrži 63 kalorije i 5,5 grama proteina, dok se u većem nalaze 72 kalorije i 6,3 grama proteina.
Dnevna potreba za proteinima također ovisi o nekoliko faktora poput tjelesne težine, ali smjernica je da 10 do 35 posto ukupnog broja kalorija dolazi iz proteina.
Žumanjci sadrže važne nutrijente poput željeza te vitamina A, D, E i K, a proteini se većinom nalaze u bjelanjcima. Jedan bjelanjak sadrži oko četiri grama proteina, a u žumanjku je oko 2,5. Zbog toga je dobro pojesti cijelo jaje, a tome u prilog ide i istraživanje koje je pokazalo da je ova namirnica dobra za mršavljenje i ne povećava rizik od srčanožilnih bolesti.