Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Raznobojne namirnice pružaju sve vrste hranjivih tvari koje su potrebne organizmu.
Najzdravija (i najukusnija) prehrana je uvijek raznobojna mada veliki broj ljudi ne poštuje ovo pravilo i ne konzumira dovoljno voća i povrća žarkih boja. Inače, voće i povrće sadrži fitonutrijente, tvari koje po mišljenju stručnjaka pružaju zaštitu od pretilostii, tumora i srčanih bolesti. Znači, da biste zadovoljili stvarne potrebe organizma, uključili (ili povećali unos) određene namirnice u svakodnevnu prehranu, evo što trebate učiniti:
Jedite više: zelene salate, špinata, tikvica, brokula, zelenih mahuna, prokulica, soje
Štite od: Alzheimerove bolesti, neurogenerativnih promjena na žutoj pjegi, tumora pluća
Jedite više: jagoda, rajčica, jabuka, brusnica, dinja, rotkvica, nara
Štite od: staničnih oštećenja, tumora dojki i prostate
Jedite više: bundeve, krumpira, mrkve, breskvi, naranči, kukuruza, ananasa, limuna
Štite od: srčanih bolesti, moždanog udara, astme, reumatoidnog artritisa
Jedite više: češnjaka, crvenog luka, kruški, crnoga graha, cvjetače
Štite od: hipertenzije, povišene razine kolesterola i gubitka koštane mase
Jedite više: grožđa, smokvi, borovnica, crvenog kupusa, kupina, patlidžana, šljiva
Štite od: gubitka pamćenja, preranog starenja, tumora, srčanih bolesti
Povrće u zamrzivaču
Povrće treba dobro oprati pod mlazom vode i blanširati (nakratko staviti u vruću vodu ili na paru), čime se usporava ili zaustavlja aktivnost enzima. U suprotnome, povrće gubi boju i okus, otvrdne. Poslije blanširanja treba ga oprati hladnom vodom da se zaustavi proces kuhanja. Kad se ohladi, povrće treba staviti u plastične vrećice ili kutiju, a zatim u zamrzivač (najkasnije za 24 sata, a dotle ga treba držati u hladnjaku).
Info plus: Najbolje je jesti lokalno sezonsko voće i povrće, i to po mogućnosti organskog podrijetla.