Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Jamu sok postaje sve popularnije piće, a nas je zanimalo koje su sve njegove zdravstvene koristi.
Sok od jamua je prirodna i antiupalni tonik koji ima brojne potencijalne zdravstvene beneficije, uključujući i poboljšanje probave, kao i smanjenje boli.
Iako je ovaj sok kod nas relativno nov pojam, on je dio indonežanske kulture već stoljećima i igra glavnu ulogu u svakodnevnom režimu prehrane. Može se raditi od mješavine korijena raznih biljaka, kao i od cvijeća te začina poput meda, đumbira i kurkume.
U pitanju je tradicionalno indonežansko piće koje se, u najvećem broju slučajeva, radi od cimeta, kardamoma, djeteline, korijena đumbira, kurkume i muškatnog oraščića. Zaslađuje se medom ili šećerom, a umjesto korijena đumbira, ponekad se dodaje đumbir u prahu. Boja varira i može biti tamna, ili svijetla, ovisno o sastojcima koji se koriste u samoj pripremi.
Jamu je prastaro indonežansko piće i predstavlja dio indonežanske biljne kulture već stoljećima. Indonezija je bila centar trgovine između Arapa, Indijaca i Kineza, pa tijekom stoljeća, i sok od jamua postao je dio režima prehrane brojnih azijskih naroda.
U Indoneziji, jamu je više od jednostavnog pića. Osim toga što ima zdravstvene koristi, on je bio i komunikacijska veza među ljudima. Jamu je postao neophodnost, a ne luksuz.
Odnedavno, jamu sok je postao popularan i van azijskih granica, te ga poslužuju mnogi restorani, posebice na Baliju. Indonežanska vlada nastoji podržati širenje popularnosti ovog pića.
Antiupalna djelovanja
Jamu se radi od različitih antiupalnih namirnica, uključujući i đumbir, koji sadrži antiupalne sastojke. Samim time, ovaj sok jača imunitet.
Antioksidansi
Od sastojaka u ovom slučaju prednjači kurkuma, koja smanjuje upale i sprečava štetu nastalu oksidativnim stresom.
Antiviralna svojstva
Đumbir sadrži i prirodne antiviralne sastojke koji sprječavaju da virusi uđu u stanice. Također, đumbir pomaže i kod mučnina, smanjenja nadutosti i poboljšava probavu.
Elektroliti
Nezaslađena kokosova voda, koja je dio soka od jamua, bogata je kalijem, važnim mineralom, ali i elektrolitima, koji hidriraju tijelo. Sam kalij pomaže u boljoj funkciji živaca i mišića, te smanjuje grčeve i bol.
Antibakterijska svojstva
Med, kojim se ovaj sok zaslađuje, sadrži prirodne antibakterijske komponente, a pomaže i kod problema s organima za probavu. Isto tako, smanjuje i upale u samom organizmu.
Sastojci
125 grama svježe kurkume
20 grama đumbira (naribanog ili u prahu)
prstohvat crnog papra
2 čajne žlice limuna (ili limete)
2 čajne žlice meda (ili drugog zaslađivača)
4 šalice kokosove vode
Način pripreme:
Pomiješajte sve sastojke i uživajte u ovom napitku!
Pročitajte: Ovo je napitak broj 1 za usporavanje starenja, prema dijetetičarima
Tekst: Aleksandra Dudvarski, lepotaizdravlje.rs
Foto: galitskaya, Svetlana-Cherruty/iStock/Getty Images Plus