Japanska torta

by | 18 listopada, 2013

Sastojci:

  • 500 g čokolade s rižom
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 300 g sira mascarponea
  • 1 korica limuna
  • 300 g višanja iz kompota
  • 2 šlag kreme od čokolade
  • 1 šlag krema od vanilije
  • 3,5 dl mlijeka

Za ukrašavanje:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 2 žlice ulja
  • 5 žlica rižinih pahuljica

Priprema:

1. Čokoladu sa rižom usitniti na manje komade, otopiti je na pari, a zatim pomiješati sa slatkim vrhnjem i polako promiješati.
2. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, uliti pripremljenu smjesu i ostaviti u hladnjaku najmanje 120 minuta da se stegne.
3. Šlag kremu od vanilije izmiksati s 1,5 dl hladnog mlijeka, a zatim dodati sir mascarpone i naribanu koricu limuna, te polako promiješati.
4. Sa polovicom pripremljene kreme premazati ohlađenu čokoladnu podlogu, poslagati ocjeđene višnje, i nanijeti drugi dio kreme.
5. Šlag kremu od čokolade umutiti sa ostatkom hladnog mlijeka prema uputstvu s vrećice i nanijeti na kremu od vanilije.
6. Čokoladu otopiti sa malo ulja, i preliti je preko torte. Tortu na kraju posuti rižinim pahuljicama.

Izvor: Dobra hrana