Jedite više “satvičke” hrane. Ona je lagana i lako probavljiva, povećava snagu, produžuje život, poboljšava zdravlje i jača imunitet. To su namirnice poput svježeg voća i povrća, domaćeg mlijeka i mesa…
“Hrana utječe na naše tijelo s poštovanjem kad se i jede s poštovanjem” – jedno je od ayurvedskih vjerovanja kojeg se u Indiji pridržavaju proteklih 5000 godina. Po ayurvedi – “hrana koja se jede, vatra (izvor topline) na kojoj se kuhala, vatra u našem trbuhu koja će je dalje probaviti i duša koja iskusi radost uživanja u ukusnoj hrani, smatraju se božanstvenima”.
Obroci se ne smiju zanemarivati nego smatrati svetim ritualima kako bi hrana blagotvorno i ljekovito utjecala na naš organizam. I vi možete učiniti obroke svetima pridržavajući se četiri pravila ayurvedskog načina prehrane:
1. Planirajte obroke i nemojte štedjeti na hrani pod svaku cijenu
U današnjem svijetu mnogi ljudi hranu shvaćaju kao nešto usputno što se ubaci u želudac i ide dalje. No, želite li biti zdravi i puni energije, pripazite što stavljate u usta i planirajte svoje obroke. Time ne samo da radite dobro svojem tijelu nego i iskazujete ljubav i poštovanje prema samome sebi.
Kad počnete razmišljati o onome što jedete i kako to utječe na vas, polako ćete početi promatrati hranu i njezinu pripremu kao čin poštovanja. Planiranjem obroka uštedjet ćete vrijeme, smanjiti stres oko nabavke i kuhanja, a što je najvažnije, hranit ćete se zdravije.
Svakako vodite računa o tome gdje je nabavljate – potražite na internetu trgovine prirodnom hranom, poljoprivredne tržnice i dućane s lokalnim proizvodima. Ako si to možete financijski priuštiti, isplati se potrošiti nešto više novca na visokokvalitetnu hranu za sebe i svoju obitelj.
2. Odaberite “živu” hranu umjesto “nežive”
Razmislite o svojem nedavnom izboru hrane – je li većina bila svježa, organska, svježe kuhana? Ili je većina bila konzervirana, upakirana, smrznuta itd?
Hrana koja je svježa naziva se “živom” hranom. Takva hrana prši od energije i vitalnosti, i u ayurvedi se naziva – prana ili životna snaga. Iako se kutija žitarica, konzerva tune ili proteinska pločica mogu pohvaliti hranjivim vrijednostima, sama činjenica da već mjesecima sjede negdje na polici unutar kutije ili omota znači da je u smislu prane riječ o “mrtvoj” hrani.
Takva pretjerano rafinirana i obrađena hrana učinit će vas pomalo tupima, pospanima, pa čak i bolesnima. Ljudi koji slijede ayurvedska pravila i jedu “živu” hranu, na primjer, svježe ulovljenu tunu umjesto konzervirane, osjećaju se ispunjeno, živo, povezano i blagoslovljeno.
3. Odaberite hranu koja smiruje
Sami možete procijeniti kakvu hranu jedete ako samo obratite pažnju kako se nakon nje osjećate, na način kako vaše tijelo reagira na nju. Jeste li nakon nje umorni, nervozni ili živahni i u miru sami sa sobom?
U ayurvedi postoje tri klasifikacije namirnica. Želite izbjeći ono što se naziva “tamasic” hranom. Riječ je o teškoj hrani zbog koje se osjećate pospano ili umrtvljeno nakon jela, kao i od ustajale te napola kuhane hrane. Na ovom popisu nalaze se i opojna sredstva.
Također, budite oprezni s “rajasic” hranom. To su stimulansi poput kave ili čaja, alkohola, vrlo ljute i začinjene hrane ili one koja tijekom probave uzrokuje peckanje.
Umjesto toga, pokušajte jesti više “satvičke” hrane. Ona je lagana i lako probavljiva, povećava snagu, produžuje život, poboljšava zdravlje i jača imunitet.
Hrana koja spada u ovu kategoriju su organsko kravlje i kozje mlijeko, maslac i ghee, neprerađeni med, svježe sezonsko voće i povrće, grahorice, neprerađene žitarice, orašasti plodovi, sjemenke, meso i jaja od životinja uzgajanih na pašnjacima, divlje ulovljena riba te pročišćena voda.
4. Izgovorite mantru samopoštovanja
Izgovarajući mantru nekoliko puta na dan, možete se podsjetiti da je hrana mnogo više od nečega čime samo napunite želudac.
Primjeri mantre:
- Neka sve što stavim u usta bude u službi mojeg zdravlja i ozdravljenja.
- Neka sve što stavim u usta bude čin ljubavi i brige prema sebi samome, kako prenosi mindbodygreen.com.