Tražite dar koji traje? Podržite lokalno i poklonite zdravlje uz Gruntek košarice domaćeg povrća
Bliže nam se blagdani i sezona darivanja pa mnogi od nas traže poklone koji su korisni, posebni i imaju dublje značenje. Kvalitetna prehrana svima ...
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend – sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja koji promoviraju tradicionalniji stil života svojim pratiteljima tvrde da je sirovo mlijeko puno zdravije od klasičnog, pasteriziranog, kakvo većina nas pije.
Ipak, liječnici, nutricionisti, ali i “obični” pojedinci masovno upozoravaju protiv ispijanja sirovog mlijeka. Naime, ističu da sirovo mlijeko sadrži bakterije koje nisu dobre za ljudski organizam te može izazvati razne bolesti.
WellnessTok, “dio” TikToka koji se bavi prehranom, zdravljem i wellbeingom, uvelike je zaslužan za popularizaciju sirovog mlijeka. Kreatorice sadržaja, koje djeluju pod oznakom “tradwife” promovirajući tradicionalan koncept ženstvenosti kroz uloge majke i kućanice te nerijetko šire dezinformacije, uvelike su popularizirale ispijanje sirovog mlijeka zbog njegovih “zdravstvenih” blagodati. Ne samo one, čak su i brojni fitness influenceri podržali ovaj napitak tvrdeći da je dobar za izgradnju mišićne mase.
@microbiologywes I’ve already covered the risks of raw milk several times times but this is a new one #microbiologywes #greenscreenvideo ♬ original sound – Microbiology Wes, MSc
I čini se da su njihove riječi imale utjecaj. Prema izvješću “Associated Pressa” iz svibnja 2024., tjedna prodaja sirovog mlijeka porasla je do 65 posto u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana. Taj se podatak odnosi na SAD, no TikTokovi koji govore o prednostima sirovog mlijeka obišli su svijet. Čak je i TikTok postavio upozorenje koje “iskoči” svima koji pretražuju pojam “raw milk”, u kojem su naveli da je sirovo mlijeko “predmet rasprave” te istaknuli rizike sirovog mlijeka. Ipak, TikTok je odlučio navesti i koje argumente navode oni koji zagovaraju sirovo mlijeko.
Sirovo ili nepasterizirano mlijeko je ono koje nije prošlo proces pasterizacije. Pasterizaciju je otkrio Louis Pasteur 1864., uvelike poboljšavši kvalitetu života ljudi tada. Ona je postala uobičajena praksa koja se primjenjuje već više od sto godina, spasila je na tisuće života, a zapravo samo podrazumijeva zagrijavanje mlijeka na temperaturu od otprilike 70 °C kojom se ubijaju bakterije. Pasterizacijom se dobiva ono što danas znamo kao svježe mlijeko, a zagrijavanjem na još višu temperaturu se dobiva trajno mlijeko sa znatno duljim rokom trajanja. Zagovaratelji sirovog mlijeka na društvenim mrežama argumentiraju da se pasterizacijom uništavaju i dobre tvari u mlijeku te da ono postaje teže probavljivo.
“Neki tvrde da je sirovo mlijeko bolje za vas, ali te su tvrdnje uglavnom netočne i ne temelje se na čvrstim znanstvenim dokazima. U svakom slučaju, osim što ne sadrži opasne bakterije, pasterizirano mlijeko nutritivno je jednako kvalitetno kao i sirovo”, poručio je dr. Jack Braha, američki liječnik za magazin Glamour.
Koje su opasnosti sirovog mlijeka? Naime, konzumiranjem ovakvog mlijeka pojedinci riskiraju bolesti poput salmonele i Escherichije coli. Posebno je opasno za trudnice, djecu ili osobe sa slabijim imunitetom, ali ga liječnici generalno ne preporučuju nikome.
“Čak i ako ste potpuno zdravi, sirovo mlijeko može izazvati opasne bolesti”, rekao je dr. Braha.
Foto: Pexels