Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Osim što su odličnog okusa, marelice su pune vitamina i minerala koji pomažu pravilnom funkcioniranju organizma. Brojni su razlozi zašto bi ovo voće trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu – pomažu u očuvanju zdrave probave i zdravlja očiju, sprječavaju rizik od srčanih oboljenja, a i koži pomažu da ostane lijepa i mladolika.
Izrazito su hranjive, a dvije svježe marelice sadrže samo 34 kalorije, 8 grama ugljikohidrata, jedan gram proteina, 0,27 posto grama masti, 1,5 grama vlakana. Odličan su izvor beta-karotena i luteina, antioksidansa koji pomažu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Najbolje ih je jesti cijele i neoguljene, kako piše Avaz.ba.
Osim beta-karotena, odličan su izvor vitamina A, C i E. Sadrže flavonoide, spojeve koji štite od bolesti poput dijabetesa i srčanih bolesti te dokazano neutraliziraju slobodne radikale i štite od kroničnih bolesti.
Vitamini A i E nalaze se u marelici, a oni su važni za očuvanje zdravlja očiju. Sastojci poput zeaksantina i vitamina C štite oči od oštećenja.
Zahvaljujući antioksidansima i vitaminu C, marelice su odlične za kožu. Oni je štite od štetnih vanjskih utjecaja i UV zraka koje izazivaju trajna oštećenja. Vitamin C pomaže u obnavljaju kože i izgradnji kolagena, a beta-karoten štiti od opeklina izazvanih sunčevim zrakama.
Marelice su bogat izvor vlakana pa pomažu u očuvanju uravnotežene probave. Šalica marelica sadrži 3,3 grama vlakana, a bogate su i topivim vlaknima koja su važna za očuvanje razine šećera u krvi te kolesterola.
Mineral kalij odgovoran je za reguliranje mišićnih kontrakcija i tekućine u tijelu, a njegovim adekvatnim unosom možemo spriječiti neugodan osjećaj nadutosti.
Marelice su bogate vodom pa zbog toga pomažu u održavanju zdravog krvnog tlaka, tjelesne temperature, zdravlja zglobova i pravilnog rada srca.
Ovo voće možete dodati u prehranu na različite načine – svježe kao međuobrok, u kolačima, džemu, narezane u jogurtu ili salati…