Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Raznobojne namirnice pružaju sve vrste hranjivih tvari koje su potrebne organizmu.
Najzdravija (i najukusnija) prehrana je uvijek raznobojna, mada veliki broj ljudi ne poštuje ovo pravilo i ne konzumira dovoljno voća i povrća žarkih boja. Inače, voće i povrće sadrži fitonutrijente, tvari koje po mišljenju stručnjaka pružaju zaštitu od pretilostii, tumora i srčanih oboljenja. Znači, da biste zadovoljili stvarne potrebe organizma, uključili (ili povećali unos) određene namirnice u svakodnevnu prehranu, pogledajte tablicu naših stručnjaka i:
jedite više: zelene salate, špinata, tikvica, brokula, zelenih mahuna, prokulica, soje
štite od: alzheimerove bolesti, degenerativnih promjena na žutoj pjegi, tumora pluća
jedite više: jagoda, rajčice, jabuka, brusnica, dinje, rotkvice, nara
štite od:: staničnih oštećenja, tumora dojki i prostate
jedite više: bundeva, krumpira, mrkvi, breskvi, naranči, kukuruza, ananasa, limuna
štite od: srčanih oboljenja, moždanog udara, astme, reumatoidnog artritisa
jedite više: bijeli luk, crvenog luka, kruški, crnog graha, cvjetače
štite od: hipertenzije, povišene razine kolesterola i gubitka koštane mase
jedite više: grožđa, smokvi, borovnici, crvenog kupusa, kupina, patlidžana, šljiva
štite od: gubitka pamćenja, preranog starenja, tumora, srčanih oboljenja
Povrće u zamrzivaču
Povrće treba dobro oprati pod mlazom vode i blanširati (nakratko staviti u vrelu vodu ili na paru) čime se usporava ili zaustavlja aktivnost enzima. U suprotnom, povrće gubi boju i ukus, otvrdne. Poslije blanširanja treba ga oprati hladnom vodom da se zaustavi proces kuhanja. Kad se ohladi, povrće treba staviti u plastične vrećice ili kutiju, a zatim u zamrzivač (najkasnije za 24h, a dotle ga treba držati u hladnjaku).
Info plus: najbolje je jesti lokalno sezonsko voće i povrće, i to po mogućnosti organskog porijekla.