Trik pomoću kojeg ćete kruh duže održati svježim
Mnogi se trude što je moguće duže održati kruh svježim i poslije toliko savjeta misle da su našli pravi recept za to. Vjerojatno i vi s ovim ciljem...
Klasično vegetarijanstvo isključuje meso i ribu, a vegani iz prehrane izbacuju jaja i mliječne proizvode, neki čak i med, jer je i on životinjskog porijekla. Za sve vas koji želite odmoriti organizam od teške hrane, izabrali smo najukusnije veganske poslastice…
Odresci od prosa
Potrebno je: 1 šalica prosa, 2,5 šalice vode, 1 žličica soli, 50 g sitno nasjeckanog crvenog luka, 25 g mrkve još neko povrće po želji, sitno nasjeckano, hladno cijeđeno suncokretovo ulje
Priprema: U lonac stavite proso, sol i vodu, pa kuhajte pola sata. Kad se ohladi, dodajte povrće i dobro izmiješajte. Oblikujte pljeskavice, a zatim ih pržite dok ne porumene. Odlično se slažu sa tofu sirom (sir od soje), sejtanom (pšenično meso), varivom. Mogu se servirati uz ciklu, prokuhani kupus i mrkvu, a dekorirati pečenim suncokretovim sjemenkama. Na tanjuru je i sejtan (tzv. pšenično meso), a sve je začinjeno sojinim umakom.
Savjet +
Sejtan se može kupiti u svakoj bolje opremljenoj prodavnici zdrave hrane. Osobe koje su na strogoj dijeti mogu ga jesti kuhanog, ali je, naravno, ukusniji kad se isprži na hladno cijeđenom ulju ili ispeče u pećnici.
HUMUS – NAMAZ OD SLANUTKA
Potrebno je: 300 g sirovog slanutka, 1-2 režnja bijelog luka, 4 žlice limunovog soka, 1 žličica soli, 1 žlica namaza od sezama, 2 žličice maslinovog ulja
Priprema: Sirovi slanutak, koji je tijekom noći bio potopljen, kuhajte dok ne postane mekan. Izmiksajte skuhani sirovi slanutak i sve ostale sastojke. Možete ga poslužiti uz integralni kruh (beskvasni kruh) ili bilo koji drugi kruh, ali u mediteranskim recepturama spominje se pita kruh. (Iako naziv asocira na pite, s njima nema nikakve veze, već je najtočnija usporedba s beskvasnim lepinjicama koje se peku u pećnici.)
CURRY OD SIROVOG SLANUTKA
Potrebno je: 500 g sirovog slanutka, 100 g luka, 100 g mrkve, 300 g rajčice, 1,5 žlica soli, 1 žličica chillija, 1 žlica curryja, 1 žlica đumbira u prahu
Priprema: Sirovi slanutak, koji je preko noći bio potopljen, kuhajte jedan i pol do dva sata, dok ne postane mekan. U posebnoj posudi propržite luk i mrkvu, a zatim dodajte rajčicu narezanu na kockice. Sve zajedno propržite, a onda dodajte kuhani sirovi slanutak i vodu, tek toliko da se sve poveže. Kuhajte oko sat vremena, jer je toliko otprilike potrebno da se svi začini sjedine i curry zgusne. Ovo jelo dobro se slaže uz rižu dugog zrna i indijski umak.
INFO
Sirovi slanutak je vrsta najukusnije mahunarke. Vrlo je hranjiv i može zamijeniti bjelančevine iz mesa
AZUKI KOLAČ
Potrebno je: 200 g azuki graha, 150 g grožđica, 1 žlica agar-agara (biljna želatina), 250 g šećera
Priprema: Grah, koji je tijekom noći bio potopljen, kuhajte 1,5-2 sata. Dodajte grožđice i kuhajte još 15 minuta. Masu izblendirajte, dodajte šećer i agar-agar, pa kuhajte još 10 minuta. Stavite u kalupe željene veličine i pričekajte da se ohladi i stegne. Možete masu izliti i u tepsiju pa je poslije hlađenja rezati na kocke.
info plus
Postoji predrasuda da je vegetarijanska prehrana jednolična, neukusna i da ne može zasititi. Međutim, nutricionisti tvrde da ona može zadovoljiti potrebe svakog čovjeka.