Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Iako je većina voća, poput jabuka, banana ili krušaka, dostupna tijekom cijele godine, ljeti se preporučuje jesti sezonsko voće koje se uzgaja u našem podneblju, poput lubenica, bobičastog voća, marelica i breskvi.
Ljetna prehrana trebala bi se bazirati na dostatnom unosu vode, voća i povrća. Voće je nutritivno bogato, sadrži razne vitamine, minerale, vlakna i fitonutrijente. Koncipirajte ljetnu prehranu u pet obroka s većom zastupljenošću voća i povrća te nemojte zaboraviti na vodu. I voće sadrži od 80 do 90 posto vode te time pomaže u održavanju hidracije organizma. Tako, primjerice, lubenica, osim nutrijenata, sadrži čak 92 posto vode, a vlakna u kombinaciji s vodom u lubenici uspješno reguliraju probavu i sprečavaju zatvor, dok minerali i voda sprečavaju dehidraciju.
Jedna šalica narezane lubenice sadrži samo 43 kalorije. Osim toga, bogata je vitaminima B-kompleksa, magnezijem, fosforom, cinkom, bakrom, selenom, likopenom i betainom. Sadrži najviše likopena, snažnog antioksidansa, od bilo kojeg drugog voća ili povrća.
Pokazalo se da redoviti unos lubenice smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti. Povećava energiju, dok istodobno regulira tjelesnu težinu.
I dinja je odlična za nadoknadu tekućine izgubljene znojenjem. Sadržaj vitamina C i beta-karotena, koji su snažni antioksidansi, održava zdravlje kože i potiče nastanak preplanulog tena. Pomaže u detoksikaciji i potiče mršavljenje regulirajući probavu. Dvije šalice dinje sadrže tek 120 kalorija, a zadovoljavaju potrebu za slatkim.
I breskva izvrsno zadovoljava potrebe za slatkim, stvara brzi osjećaj sitosti, a osigurava čak 11 posto C vitamina. Nektarine su usko povezane s breskvama i dijele mnoge njihove prehrambene karakteristike. Bioflavonoidi lutein i beta karoten zajedno s C vitaminom u nektarini čuvaju kožu od štetnih sunčevih zračenja. Marelice su dobar izvor željeza, vitamina C, beta-karotena, kalija i vlakana te pomažu kod probavnih smetnji i zatvora.
Visok sadržaj fitonutrijenata u borovnicama, kupinama, jagodama i malinama jača imunitet te pomaže kod problema s kardiovaskularnim sustavom. Borovnice su možda jedno od najzdravijeg voća koje možete pojesti. Niskokalorične su, bogate vlaknima te sadrže obilje vitamina i minerala.
Šalica borovnica pruža vam 24 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C i K. Sadrže fitokemikalije, kao što je antocijanin, flavanole, resveratrole i tanine, koji štite od upala, bolesti srca i raka.
Maline su među najboljim izvorima vlakana (oko 32 posto preporučene dnevne količine po šalici). Sadrže visoku koncentraciju vitamina B i C, željeza i bakra. Dobar su izvor mangana koji ima snažnu antioksidativnu funkciju da štiti stanice od slobodnih radikala. Svaka šalica daje 1 posto preporučene dnevne količine tog esencijalnog nutrijenta. Sadrže i visoku razinu antocijanina koji brani od neuroloških poremećaja, poput rasta tumora.
Lubenicom protiv bubrežnih tegoba – Izvrstan je izvor beta karotena, vitamina C, pektina, likopena, kalija i željeza. Lubenice zbog svojeg visokog udjela vode pomažu kod bubrežnih problema.
Dinje reguliraju krvni tlak – Sadrže više od 90 posto vode, vitamin C i A te kalij, mineral koji djeluje u regulaciji krvnog tlaka. Vitamina C u 100 g dinje ima 31 posto od preporučenog dnevnog unosa.
Marelice pomažu protiv infekcija – Odličan su izvor vitamina A, C, B kompleksa, kalija i beta-karotena. Pomažu organizmu u obrani od bakterijskih infekcija, štite kožu od štetnih sunčevih zraka…
Šljive sprječavaju problem zatvora – Bogate su vitaminima A, C i E te mineralima, od kojih je najviše zastupljen kalij. Šljive se preporučuju uslijed problema sa zatvorom zbog visokog sadržaja vlakana.
Malinama protiv upala i oštećenja – Bogate su snažnim antioksidansima koji djeluju protuupalno, sprečavaju djelovanje štetnih mikroba i oštećenje stanica. Niskokalorične su i bogate vlaknima, dobre za probavu.
Niskokalorične breskve za sitost – Jedna breskva sadrži u prosjeku samo 68 kcal, a čak 3 g vlakna, koja pridonose zdravlju probavnog sustava. Vlakna pomažu u stvaranju osjećaja sitosti.
Borovnice za razgradnju masti – Istraživanja su pokazala da štite od bolesti srca i krvnih žila te imaju protuupalno djelovanje. Također, potiču razgradnju masti u tijelu i mogu sniziti povišeni krvni tlak.
Smokve za crijeva – Sadrže vitamine B-kompleksa, vitamin E i K, kalij, kalcij i magnezij. Pomažu u kontroli razine šećera u krvi, snižavaju razinu kolesterola i povoljno djeluju na zdravlje debelog crijeva.
Kruške pomažu u skidanju kila – Visoke količine vlakana, osim što pozitivno djeluju na probavni sustav, vrlo su učinkovite kod mršavljenja. Sadrže veliku količinu flavonoida i tako čuvaju krvožilni sustav.
Nektarina protiv karcinoma – Sadrži klorogensku kiselinu koja ima snažan utjecaj u borbi protiv karcinoma. Bogate su antioksidansima, zbog čega povoljno djeluju na imunološki sustav.
IZVOR: 24SATA.HR