Ovim vježbama možete si u samo tri minute dnevno produljiti život
Svi znamo da su zdrava prehrana i redovito kretanje ključ kvalitetnog i dugog života. Ipak, u užurbanoj svakodnevici često ih pomalo zanemarujemo -...
Rezultati studije, objavljeni u časopisu The British Medical Journal, ukazuju na to da se konzumacija omega-3 masnih kiselina iz plodova mora može povezati s umjereno manjim rizikom od razvoja kroničnih bolesti bubrega i sa sporijim propadanjem funkcije bubrega.
Omega-3 masne kiseline koje nalazimo u biljnoj hrani ne nude jednaku zaštitu.
Kronična bubrežna bolest pogađa oko 700 milijuna ljudi diljem svijeta.
Stručnjaci s australskog George instituta za globalno zdravlje i Sveučilišta New South Wales kažu kako njihova najnovija otkrića upućuju na to da bi ljudi u prehranu, ako su u mogućnosti, trebali uključiti plodove mora. Znanstvenici su analizirali rezultate prethodnih studija, a na temelju biomarkera saznali su koliko su pojedinci konzumirali omega-3 masnih kiselina.
Proučili su informacije o 25 570 sudionika istraživanja iz 19 prethodno provedenih studija.
Pročitajte: Plant-based restoran Food Garden na zagrebačkom Zrinjevcu sada nudi i jela od ribe i morskih plodova
Sveukupno se, tijekom otprilike 11 godina praćenja njihova zdravstvenog stanja, kod njih 4944 ili oko 19 posto razvila kronična bolest bubrega.
Istraživači su otkrili za 13 posto manji rizik od razvoja kronične bubrežne bolesti u skupini ispitanika koja je konzumirala najviše količine omega-3 polinezasićenih masnih kiselina (n-3 PUFA) u usporedbi s onima koji su ih konzumirali najmanje.
Zanimljivo je da nije pronađen pozitivan utjecaj konzumacije omega-3 masnih kiselina biljnog podrijetla, koje se mogu pronaći u orašastim plodovima, sjemenkama i zelenom lisnatom povrću, i bolesti bubrega.
“Više razine n-3 PUFA dobivenih iz plodova mora znanstvenici su povezali s nižim rizikom od razvoja bubrežnih bolesti, premda takve povezanosti nije bilo u slučaju unošenja u organizam n-3 PUFA biljnog podrijetla”, napisali su autori.
Ovi rezultati idu u prilog činjenici da omega-3 polinezasićene masne kiseline iz plodova mora imaju važnu ulogu u prevenciji razvoja kroničnih bubrežnih bolesti.
Pročitajte: Poslastica koju morate probati: Yogurt bark ili smrznuta pločica jogurta!
Foto: Vladimir Mironov iStock/Getty Images Plus via Getty Images