Nekoć je palenta bila jedan od simbola siromaštva diljem Europe, a danas je pripremaju svi staleži te je dio vrlo uspješnih i otmjenih restorana koji je redovito poslužuju kao prilog glavnom jelu.
Na palenti smo, kao i na grisu odrastali već generacijama unatrag i bili vi ljubitelj nje ili ne, palenta je namirnica koju možete potpuno adaptirati prema svom ukusu. Priprema je vrlo jednostavna i ne možete puno pogriješiti, koliko god da ste vješt ili nevješt kuhar. U kombinaciji s određenim namirnicama, možete dobiti bogate, aromatične okuse i teksture, a iako ju većinom jedeno u slanim jelima, odličan je izbor i za deserte. U nastavku vam donosimo recept Jamieja Olivera za sočni kolač od palente s narančom koji možete kombinirati uz sladoled od vanilije kao dodatak u toplo – hladnoj verziji.
Sastojci:
200 g maslaca na sobnoj temperaturi
200 g šećera
3 velika jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
200 g mljevenih badema
100 g palente
2 naranče
1 žličica praška za pecivo
naribana kora naranče
Sastojci za sirup:
1/4 žličice mljevenog kardamoma
250 ml soka od naranče
30 ml vode
125 g (smeđeg) šećera
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 °C i maslacem premažite lim veličine 20 centimetara. Zatim u njega stavite masni papir i pritisnite ga te opet njega premažite s maslacem. Maslac i šećer izmiksajte u velikoj zdjeli dok ne dobijete prozračnu i kremastu smjesu. Nemojte se brinuti ako šećer izgleda kao da se nije u potpunosti razgradio – to će napraviti za vrijeme pečenja. Umutite u smjesu jedno po jedno jaje, a zatim umiješajte ekstrakt vanilije. U maloj zdjeli pomiješajte mljevene bademe, palentu, koru naranče i prašak za pecivo, pa to umiješajte u prvotnu smjesu. Izlijte smjesu u lim i pecite 40 do 50 minuta, ili dok površina ne postane smećkasta i kolač se malo odmakne od rubova lima. Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi 10 minuta, a zatim izvadite kolač na tanjur. Poprilično je krhak pa budite pažljivi. Da biste napravili sirup, usitnite kardamom ili koristite mljevene, a zatim im dodajte sve ostale sastojke. Dobivenu smjesu kuhajte na srednje jakoj temperaturi oko 10 minuta ili dok se malo ne smanji obujmom i zgusne. Ostavi da se ohladi. Na kolaču napravite rupice pomoću čačkalice ili malo debljeg štapića i zatim preko nje prelijte puno sirupa, ali polako, tako da uspije upiti.