Jesen je idealno vrijeme za recepte s kestenima, a upravo je sad sezona kad su kesteni najsvježiji i najlakše dostupni.
Kesteni su vrlo prilagodljiv sastojak koji se može koristiti u različitim vrstama deserata – od pirea i torta do juha i kolača. To znači da možete eksperimentirati s raznim receptima i stvarati raznolike okuse.
Kroz povijest, kesteni su imali važnu ulogu u prehrani, osobito u europskoj i azijskoj kuhinji. Osim toga, kesteni su bogati hranjivim tvarima, posebice vlaknima i vitaminom C, čineći ih poželjnom komponentom jesenske prehrane.
Kao osnova za puno recepata s kestenima koristi se kesten-pire pa zato i za njega donosimo detaljan recept:
Recept za keste-pire
Sastojci:
500 g kestena
2 žlice maslaca
1/2 šalice mlijeka
prstohvat soli
Postupak:
Kestene operite i svaki malo zarežite (to pomaže da se oguljeni kesteni lakše skuhaju i ogule).
Stavite kestene u lonac s dovoljno vode da ih prekrije i kuhajte dok ne omekšaju, obično oko 30 minuta.
Kad su kesteni kuhani, ocijedite ih i ostavite ih da se malo ohlade kako biste ih lakše ogulili.
Ogulite kestene. Ovaj korak može biti pomalo vremenski zahtjevan, ali oguljeni kesteni rezultirat će glatkim pireom.
Stavite oguljene kestene u blender ili procesor za hranu.
Dodajte maslac, mlijeko i prstohvat soli.
Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatki pire. Po potrebi, dodajte više mlijeka da postignete željenu konzistenciju.
Nakon što ste pripremili kesten-pire po ovim koracima, možete ga koristiti kao osnovu za bilo koji od recepata s kestenima.
Tri neodoljiva jesenska recepta s kestenima
Kesten-pire s javorovim sirupom
Sastojci:
500 g kestena
2 žlice maslaca
2 žlice javorovog sirupa
1/2 čajne žličice cimeta
prstohvat soli
tučeno vrhnje (po želji)
Postupak:
Kestene operite i svaki malo zarežite.
Stavite ih u lonac s vodom i kuhajte dok ne omekšaju (otprilike 30 minuta).
Ogulite kestene dok su još topli.
Stavite oguljene kestene u blender ili procesor za hranu.
Dodajte maslac, javorov sirup, cimet i prstohvat soli.
Blendajte dok ne dobijete glatki pire.
Poslužite s tučenim vrhnjem i dodatkom javorovog sirupa po želji.
Torta od kestena
Sastojci za tijesto:
200 g mljevenih kestena
100 g brašna
100 g maslaca
1 jaje
1/2 čajne žličice praška za pecivo
prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
300 g kesten-pirea (pripremljenog kao u prethodnim receptima)
200 ml tučenog vrhnja
50 g šećera u prahu
1 čajna žličica vanilin šećera
Postupak:
Za tijesto, pomiješajte mljevene kestene, brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Dodajte omekšali maslac i jaje te zamijesite tijesto.
Razvaljajte tijesto i obložite njime dno i stranice kalupa za tortu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15 minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatnosmeđu boju.
Za nadjev, pomiješajte kesten-pire s šećerom u prahu i vanilin šećerom.
Posebno tučeno vrhnje izmiksajte dok ne postane čvrsto.
Pažljivo umiješajte tučeno vrhnje u kesten-pire.
Nadjev rasporedite po ohlađenom tijestu i stavite tortu u hladnjak da se stegne barem dva sata prije posluživanja.
Desert s kestenima i čokoladom
Sastojci:
250 g kestena
100 g tamne čokolade
2 žlice meda
2 žlice maslaca
1/2 čajne žličice vanilin šećera
prstohvat soli
Postupak:
Kestene operite i svaki malo zarežite.
Stavite ih u lonac s vodom i kuhajte dok ne omekšaju (otprilike 30 minuta).
Ogulite kestene dok su još topli.
U mikrovalnoj pećnici ili na laganoj vatri otopite tamnu čokoladu i maslac.
Dodajte med, vanilin šećer i prstohvat soli čokoladi i maslacu.
U blenderu ili procesoru za hranu, smiksajte oguljene kestene s čokoladnom smjesom dok ne dobijete glatku pastu.
Smjesu rasporedite u čaše za posluživanje.
Ostavite da se ohladi i stegne u hladnjaku barem sat vremena prije posluživanja.
Po želji, ukrasite desert s tučenim vrhnjem ili svježim bobicama.