Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Ako u trbuhu osjećate nelagodu kada popijete mlijeko, vjerojatno ste netolerantni na laktozu
Treba razlikovati netoleranciju na laktozu od alergije na mlijeko. Alergija na mlijeko se trenutačno opaža i rezultat je aktiviranja imunološkog sustava na proteine mlijeka što rezultira gotovo trenutnim osipom i oticanjem. Simptomi netolerancije na laktozu nisu dramatični, to mogu biti grčevi, mučnina, proljev, nadimanje, vjetrovi pa i povraćanje. Međutim, ako tijekom duljeg razdoblja osoba s netolerancijom na laktozu pije mlijeko, mogu se razviti ozbiljni zdravstveni poremećaji kao što su kolitis i Kronova bolest (upalne bolesti crijeva). Ako osoba s netolerancijom na laktozu uzima samo male količine mlijeka, primjerice u kavi, ne mora osjećati nikakve simptome.
Što je zapravo netolerancija na laktozu? Zbog netolerancije na laktozu ne može se probaviti hrana koja je sadrži (mlijeko, sir i druge mliječne prerađevine), zato što u tankom crijevu nema dovoljno enzima koji se naziva laktaza.
Koliko je učestao ovaj problem? Netolerancija na laktozu najraširenija je u Africi i Aziji dok je u zemljama sjeverne Europe i kod nas postotak ljudi s netolerancijom na laktozu mali.
Kako nadomjestiti kalcij? Ima drugih zamjena za mlijeko, kao što su sojino mlijeko, rižino mlijeko, kokosovo ili bademovo mlijeko. Mlijeko je izvor kalcija, minerala potrebnog za zdravlje kosti i zuba. Naranče, bademi, suhe smokve, sezamove sjemenke, kelj, zelena repa, grah, losos i srdele bogati su izvori ovog minerala.
Izvor: Life Content