5 vrsta jestivog cvijeća s moćnim zdravstvenim benefitima

by | 4 travnja, 2025
Jestivo cvijeće

Proljeće nam, uz sezonsko povrće i voće, donosi i šaroliko cvijeće, proljetnice koje možemo sresti na livadama i u vrtovima. No nije ni novost da je neko cvijeće, poput maslačka, jestivo.

Iako znamo za to, još uvijek rijetko prakticiramo praksu konzumacije cvijeća. Zvuči neobično, ali doista određene vrste cvijeća mogu biti dio naše prehrane. Ovisno o vrsti, cvijeće će dati citrusne, slatkaste, pikantne arome, a predivna su dekoracija jelovnika, čime će vaša jela izgledati kao iz restorana. Jestivo cvijeće bogato je vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Ono još uvijek nije dio uobičajene ponude u trgovinama, ali neke trgovine nude mješavinu cvijeća sa zelenom salatom. Ponekad ga možemo pronaći na tržnicama i u specijaliziranim trgovinama, no možete ga uzgojiti i kod kuće, baš poput bosiljka, koji rado držimo na kuhinjskom prozoru. Jestivo cvijeće savršeno će se uklopiti u salate, rižota i tjestenine, ali jednako se mogu koristiti u pripremi napitaka, za slastice te namaze.

Osim cvjetova u nastavku, jestive cvjetove sadrži još i lavanda, vlasac, jaglac (cvjetovi i listovi), bazga, hibiskus, kamilica, jorgovan i majčina dušica. Ako se sami upuštate u avanturu branja jestivih cvjetova, prije toga dobro se informirajte. 

Jestivo cvijeće za zdravlje, vitalnost i kulinarske delicije

 

 

Jestivo cvijeće našeg podneblja – ljubičica 

Blago slatkasto cvijeće, idealno za deserte, rado viđen gost u vrtovima, ali može ju se i uzgojiti i na balkonu jest sitna ljubičica. Odlično se slaže s medom, jagodama, citrusima i vanilijom, a svježe voćne salate, domaći sirupi i žele dobit će novu dimenziju raskoša dodatkom ljubičice. Rano proljeće idealno je za sadnju ljubičice, a dovoljno je sjeme ili korijenje te vlažno tlo bogato humusom.

Ako pomiješajte jaje s 20 svježih ljubičica i 50 g šećera u prahu, dobit ćete savršenu dekoraciju za kolače. Po jednu ljubičicu umočite u bjelanjak, potom u šećer i ostavite ih sušiti 24 sata. 

Umirujuća moć ružinih latica 

Možda ćete sada pomisliti da bi vam bilo žao jesti ružu, ali Rosa spp. poboljšava raspoloženje smanjujući razinu stresa i tjeskobu. Probava i koža bit će vam zahvalni ako konzumirate ružu, a dobra je vijest ta da je čaj od ružinih latica prirodna pomoć kod menstrualnih grčeva. Sunčana mjesta su najpogodnija za ružu, a njihova sezona je od svibnja do kolovoza.

Pročitajte: 3 proljetne juhe koje će vam osigurati lijepu kožu i unos elektrolita

Od ruže pripremite sirup koji ćete dodati u palačinke. U loncu zakuhajte pola litre vode s 200 grama svježih latica ruže i kuhajte oko pet minuta. Dodajte 300 g šećera i sok jednog limuna te kuhajte još 10 minuta. Procijedite i stavite sirup u sterilizirane staklene boce. Osim za palačinke, sirup će biti savršen dodatak koktelima koje ćete rado poslužiti svojim gostima na ljetnim zabavama. 

Maslačak za pomoć jetri i bubrezima

Od ožujka do svibnja obratite pozornost na maslačak, koji je dio i tradicionalne medicine, a rado su ga brale naše bake. Brzo se širi, lako je dostupan i možete ga ubrati na livadi. Samo pazite da nije u blizini jakog prometa, već više u unutrašnjosti livade.

Jedan od najpoznatijih recepata od maslačka jest med. Otrgnite 200 cvjetova maslačka, kuhajte ih u kipućoj vodi, a potom ih ostavite da tako odstoje preko noći. Ujutro ga procijedite, dodajte pola kile šećera i sok jednog limuna te kuhajte na nižoj temperaturi dok se ne dobije tekstura meda. Pohranite ga u sterilizirane staklenke.

Zanimljivo je da su svi dijelovi maslačka jestivi, od korijena i stabljike do listova i cvjetova. Dio je detoksikacijskih programa jer čisti jetru, na što upućuje i njegov gorak okus. Mlade listove maslačka dodajte u obrok-salate. 

Jestivo cvijeće

Neven kao prirodni antiseptik

Svima su nam poznate kreme na bazi nevena pa je neosporno kako je dobar za našu kožu, ali zahvaljujući antibakterijskim i protuupalnim svojstvima, djeluje kao prirodni antiseptik, posebice kod zacjeljivanja rana i opeklina.

Pročitajte: Što trebate jesti da biste izbjegli proljetni umor

Čaj od nevena pomoć je kod probavnih smetnji, a preporučuje se i kod menstrualnih grčeva te hormonalnog disbalansa. U prehrani dodajte svježe ili suhe latice nevena u rižoto. Važno je da ih dodate tek pred kraj kuhanja. 

Punjeni cvjetovi tikvica 

Osim samog ploda, pojedine vrste povrća imaju i jestive cvjetove koji su bogati vodom, antioksidansima, vitaminom C te pomažu kod zdravlja očiju. Pružaju nam i dva ključna minerala elektrolita: magnezij i kalcij. Oba minerala važna su za pravilan rad mišića.

U kuhinji napravite punjene cvjetove tikvice tako da ih operete, uklonite prašnike i osušite. U zdjeli pomiješajte 100 grama ricotta sira, jedno jaje, 30 grama parmezana, jedan nasjeckani češanj češnjaka, bosiljak i crni papar. Cvjetove lagano otvorite i punite napravljenom smjesom. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje, stavite na njega punjene cvjetove i svaki premažite s malo maslinova ulja. Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15 minuta. Za hrskaviju verziju popržite ih na tavi. 

Foto: Pexels, Unsplash