Je li biohacking fitness health trend koji trebate prigrliti?
Ako ste na prvu zastali i zapitali se što uopće pojam biohacking znači, tu smo da odgovorimo. Iako smo o njemu već pisali u našem tiskanom izdanju,...
Iako ih često možemo naći na policama zdrave hrane, rižini krekeri, koje često zovemo stiroporom zbog izgleda, nisu najzdravija snack opcija.
Unatoč tome, mnogi ove krekere svrstavaju među zdrave grickalice koje okusom podsjećaju na kokice. Jedina je njihova prednost to što ne sadrže masti, no zbog izrazito velikog glikemijskog indeksa jednostavno ih ne možemo nazvati zdravim krekerima. Njihov glikemijski indeks iznosi 91, dok je kod glukoze 100 te kod maltoze 110. To znači da će nam se kod konzumacije ovih krekera razina šećera u krvi vrlo brzo podići te naglo spustiti te ćete ubrzo ponovno biti gladni.
Osim toga, zbog visokog glikemijskog indeksa rižini krekeri nisu dobri za kožu jer ubrzavaju starenje kože i izazivaju bore. Rižini krekeri su, dakle, isto što i riža. Samo što je procesom dehidracije iz njih izvučena voda. Stoga, ako već jedete rižine krekere, jedite ih nakon teških i napornih treninga kako biste obnovili rezerve glikogena u mišićima te potakli što brži oporavak i rast mišića. No nemojte pretjerivati u konzumiranju jer možete naštetiti svome zdravlju te izgledu kože.
Foto: Karolina Grabowska