Ovim vježbama možete si u samo tri minute dnevno produljiti život
Svi znamo da su zdrava prehrana i redovito kretanje ključ kvalitetnog i dugog života. Ipak, u užurbanoj svakodnevici često ih pomalo zanemarujemo -...
Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odlukom koja je pripremana gotovo pet godina dozvolila je proizvođačima jogurta da navode kako ta namirnica može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, kako prenosi CNN.
Odluka označava prvu zdravstvenu tvrdnju koju je ta savezna agencija izdala za jogurt, ali koja je manje snage jer, iako je “potkrijepljena znanstvenim dokazima, ne zadovoljava stroži standard” znanstvenog suglasja, kako navodi FDA.
“Kako bismo osigurali da te tvrdnje ne dovodu u zabludu, moraju biti popraćene odricanjem od odgovornosti ili drugim primjerenim jezikom kako bi se potrošačima točno prenijela razina znanstvenih dokaza koji podupiru tvrdnju.”
U slučaju jogurta, tvrdnja navodi da prema ograničenim znanstvenim dokazima, “redovito jedenje jogurta, najmanje dvije šalice (tri obroka) tjedno,” može smanjiti rizik od bolesti koja pogađa oko 38 milijuna ljudi u SAD-u i otprilike 462 milijuna ljudi diljem svijeta.
Napravljen od mlijeka fermentiranog bakterijama ili probioticima Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, jogurt je bogat kalcijem, proteinima, vitaminima B i mineralima, uključujući magnezij, fosfor i kalij.
Dr. Marion Nestle, profesorica nutricionizma, zdrave hrane i javnog zdravstva Sveučilišta New York, kritizirala je odluku upitavši: “Zašto bi bilo koja razumna osoba mislila da je sve što trebate učiniti kako biste spriječili dijabetes tipa 2 konzumirati dvije šalice jogurta tjedno?”
Dodala je i sljedeće: “Sve čemu se možemo nadati da je jogurt barem nezaslađen, ali budući da je uistinu teško pronaći nezaslađeni jogurt, ovo govori ljudima koji žele izbjeći dijabetes tipa 2 da su zaslađeni jogurti dobri za njih.”
Svaki jogurt može se pozvati na FDA-ovu znanstvenu tvrdnju sve dok koristi točan tekst koji je odredila agencija, prema Nestle.
Visoka konzumacija dodanog šećera povezana je s većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, prema više studija.
Dvojbenosti FDA-ove tvrdnje, po njoj, pridodaje činjenica da je uzrok dijabetesa tipa 2 višestruki, pa iako jogurt može biti dio zdrave prehrane za održavanje tjelesne težine, Nestle tvrdi: “Očekivati da će jogurt sam po sebi biti uzročno povezan s prevencijom dijabetesa nema smisla izvan konteksta prehrane u cjelini.”
“U tom kontekstu, kad procjenjujete zdravstvene tvrdnje proizvoda kako biste napravili najbolji izbor za svoju prehranu i zdravstveni status, korištenje zdravog razuma je ključno”, zaključuje Nestle.
Pročitajte: Ova fina namirnica je broj 1 ako želite skinuti salo na trbuhu
Foto: elebeZoom iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels