Do sada se znalo da jogurt odlično utječe na probavni sustav, da snižava visoku temperaturu, no jeste li znali da jogurt umanjuje depresiju?
Znanstvenici su dokazali da jogurt vrlo povoljno utječe na živčani sustav i tako što umanjuje određene aktivnosti u mozgu povezane s osjećajem tjeskobe i emocionalne patnje. Usporedno s tim, jogurt nam pomaže u trenucima nedoumice jer podtiče impulse zaslužne za donošenje odluka.
Također, tvrde stručnjaci da probiotici koji se nalaze u jogurtu vrlo povoljno utječu na moždane funkcije koje djeluju na raspoloženje i čine da se osjećamo raspoloženije. Dakle, redovita konzumacija jogurta umanjuje mogućnost razvoja depresije, a ukoliko je ona već izražena, može umanjiti simptome depresije, osobito u blažim oblicima bolesti.
S obzirom da je hrana vrlo bitan pokretač svih funkcija u organizmu, rodila se nada da će probiotička terapija jednog dana biti korisna u liječenju ne samo blaže depresije, već i drugih ozbiljnijih psihičkih poremećaja kao što su anksioznost, Alzheimerova bolest i autizam.
Već odavno se zna da određena vrsta hrane, točnije bakterije koje se nalaze u hrani, šalju signale mozgu. Zato se kaže da hrana hrani i čuva mozak te da se zahvaljujući njoj mogu popraviti određene moždane funkcije.
Pozitivan učinak zapažen je kod ispitanika koji su konzumirali probiotik jogurt dva puta dnevno i to nakon već mjesec dana.
Spomenuta probiotička terapija definitivno je korisna za opće stanje organizma jer potiče probavljanje hrane, jača imunitet organizma, povoljno utječe na održavanje optimalne tjelesne težine i krvnog tlaka. Ako jogurt može u pozitivnom smislu promijeniti i način na koji osoba reagira na okolinu, zaslužuje počasno mjesto na našem stolu i jelovniku.