Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Njezina ljubav prema kuhanju proizašla je iz znatiželje prema onome što jedemo, a na tom putu, Edita Šimić, poznatija pod Instagram profilom Kuživancija, uspjela se potpuno zaljubiti u gastro svijet.
Iako je prvo jelo koje je željela napraviti bila orehnjača koju ni danas, koje desetljeće kasnije, još uvijek nije ispekla, Edita se danas može pohvaliti svojom kuharicom za doručke koja je prvi dio cijelog serijala koji tek očekujemo. Budući da i sama obožava doručke i jutarnje rituale, ideja je došla spontano, pa je tako u četiri mjeseca Edita napisala 40 recepata, od kojih su joj najdraži ipak brunchevi. No, nije ovdje riječ o nezdravim, visokokaloričnim doručcima, nego o ukusnim i zdravim obrocima koji se po mnogočemu razlikuju od drugih kuharica.
“Ne sadrži rafinirane šećere, bijelo brašno te se bazira na voću, povrću, orašidima i sjemenkama odnosno namirnicama koje su nutritivno guste. Svega nekoliko recepata sadrži mliječne proizvode i jaja. Osim toga, njeguje rituale, posvećenost, male stvari i uživanje u trenutku u kojem se nalazimo”, ističe Edita.
https://www.instagram.com/p/CF1XFuxJj6Z/
“A iduća – ona ovisi o vremenu kad bude izlazila”, kaže Edita koja je s nama rado podijelila jedan od recepata iz novopečene kuharice.
Orašasta granola s cimetom i kokosom (600g)
Sastojci:
500 g orašida po izboru
50 g sjemenki lana
30 g bučinih golica
30 g suncokretovih sjemenki Prstohvat cvijeta soli
50 g tekućeg meda
30 g rastopljenog kokosovog ulja
1 ravna žličica cejlonskog cimeta
40 g kokosovog čipsa ili mrvica
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 150 °C + ventilacija. Lim obložite papirom za pečenje. Orašide grubo nasjeckajte.
Dodajte im sjemenke, sol, med i ulje. Sve dobro rukama promiješajte te ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje. Granolu pecite desetak minuta, zatim je promiješajte te nastavite peći dok ne poprimi tamniju boju, još 10 do 15 minuta. Ostavite je da se sasvim ohladi, zatim je rukama izmrvite na manje komade, dodajte cimet i kokos, promiješajte i spremite u staklenku.
Ovako pohranjena može stajati i do mjesec dana.
Foto: Privatna arhiva