Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Iskreno, ne želimo da sezona šparoga ikad završi jer ih toliko volimo da ih se nikako ne možemo zasititi. Čak i ako stavimo sa strane činjenicu da su doista niskokalorične, imaju toliko zdravstvenih beneficija da bi ih svi trebali redovito konzumirati.
Iako postoji velika razlika u okusu između divljih i uzgojenih, za koje ćete se odlučiti kod pripremite – sami odlučite. Divlje imaju nešto intenzivniji okus, no uzgojene imaju više mesa. Mi preferiramo obje opcije, ovisno o tome na koji način ih pripremamo. Doris Valković, poznatija pod imenom foodoris na Instagramu, preferira divlje i upravo od njih napravila je i recept za osvježeni rižoto sa šparogama i limunom, koji dijelimo s vama jer smo ga isprobali i krećemo na novu porciju.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci (za dva serviranja):
*1 šalica = 250 ml*
• 300 g divljih šparoga
• 2 žlice maslinovog ulja
• 2 češnja češnjaka
• 1 manja glavica luka
• sol, papar (prema ukusu)
• 1 šalica Arborio riže
• 1/2 šalice bijelog vina
• 3 + 1/2 šalice povrtnog temeljca
• sok od pola limuna
• dodatno po želji: listići badema za serviranje, mikrozelenje
Priprema:
1. Oprati šparoge i razlomiti ih na komadiće dok pucaju. Kad ih je teže razlomiti, znači da počinje dio koji nije jestiv. Taj tvrdi dio staviti s povrtnim temeljcem (možete koristiti i pola povrtne kocku za juhu u 3 + 1/2 šalice vode) da zakuha. Zatim temperaturu smanjiti na najmanje i pustiti da stoji na toplome dok pripremate rižoto.
2. Na zagrijanom maslinovom ulju u dubljoj tavi popirjati luk. Kad je luk omekšao, dodati češnjak i još malo pirjati dok ne počne puštati mirise.
3. Dodati rižu te kratko popržiti uz miješanje. Zatim dodati šparoge razlomljene na komadiće (možete pustiti malo šparoga da ih kasnije popržite na tavi i servirate na vrh rižota za intenzivniji okus šparoga), vino, sol i papar te prodinstati dok vino ne ishlapi.
4. Dodati vrućeg temeljca, toliko da pokrije dno tave i rižu. Kad je riža upila temeljac, dodati još uz miješanje.
5. Rižoto pomiješati svako malo kako bi se razvila kremoznost. Dodavati postepeno temeljac sve dok se riža ne skuha al dente.
6. Kad je rižoto skuhan, poklopiti ga i pustiti da se malo “odmori”.
7. Popržiti na tavi preostale šparoge, ako ste ih odlučili pustiti.
8. Prije serviranja rižoto preliti svježe cijeđenim sokom od limuna, pomiješati i servirati s poprženim šparogama, listićima badema i mikrozelenjem na vrhu.
Foto: fooddoris/Instagram