Ovo su glavni znakovi da imate povišen estrogen
Estrogen je ključni hormon za pravilno funkcioniranje organizma, posebno kod žena, ali i kod muškaraca.Ako je prirodno prisutan, poremećaji u n...
Uvođenje zdravijih obroka u prehranu tijekom jeseni može biti izazovno i uzbudljivo iskustvo.
Ova sezona nudi obilje ukusnih i hranjivih sastojaka, uključujući i raznoliko voće i povrće, koje je u punom cvatu. Jesen je doba kad možete iskoristiti bogatstvo svježih proizvoda poput bundeva, jabuka, kelja, šljiva i mnogih drugih.
Korištenje ovih sezonskih namirnica u pripremi obroka ne samo da poboljšava okus vaše hrane već i osigurava unos važnih nutrijenata.
Osim toga, jesen je i sezona kad se traži toplina u hrani pa juhe postaju omiljen izbor jer pružaju obilje hranjivih sastojaka.
Kako bi vaši obroci bili što zdraviji, možete zamijeniti prženje za pečenje ili kuhanje na pari, smanjiti unos masnoća i kalorija te se usmjeriti prema integralnim žitaricama radi bolje nutritivne vrijednosti. I sve to ne mora vas puno stajati!
Jesen je vrijeme bogato raznovrsnim voćem i povrćem poput bundeva, jabuka, kelja, šljiva i tikvica.
Koristite ove sezonske sastojke u svojim obrocima da biste dobili najbolji okus i nutritivne prednosti.
Topli, hranjivi obroci poput temeljca, juha i variva često su izvrsna opcija tijekom hladnih jesenskih dana. Možete koristiti sezonsko povrće i dodati proteine poput graha ili leće za dodatnu nutritivnu vrijednost.
Pročitajte: Superhrana: sedam namirnica koje bez problema možete jesti svaki dan
Umjesto prženja hrane, pokušajte kuhati ili peći na pari. Ovo smanjuje unos masnoća i kalorija u obroku.
Integralne žitarice poput smeđe riže, kvinoje, integralne tjestenine ili ječma bogate su vlaknima i nutritivnim tvarima. Zamijenite prerađene žitarice integralnima kako biste poboljšali nutritivnu vrijednost obroka.
Začini i začinsko bilje mogu obogatiti okus vaših jela bez potrebe za velikom količinom soli ili masnoća. Koristite svježe začinsko bilje i začine poput kurkume, đumbira, bosiljka i origana kako biste jelu dodali dubinu okusa.
Provjerite svoj ormarić sa začinima i pobrinite se da imate mljeveni cimet, muškatni oraščić, đumbir, klinčiće…
Pripazite na veličinu porcija da biste spriječili prejedanje. Jedite polako i slušajte signale sitosti svog tijela.
Mikrovalna pećnica je ultrajednostavan, superbrz alat za kuhanje koji pomaže da se hrana brzo nađe na stolu.
Maggie Moon, MS, RD, stručnjakinja za prehranu zdravlja mozga i autorica bestselera “The MIND Diet” preporučuje kuhanje u mikrovalnoj pećnici kako biste hranu kuhali na pari iznutra prema van. Kuhanje na ovaj način pomaže u zadržavanju vitamina i minerala, kako je izjavila za Shape.com.
Smočnica je često zaliha raznih osnovnih namirnica koje vam mogu pomoći pri pripremi zdravih obroka tijekom jeseni.
Iskoristite konzervirano voće i povrće, mahunarke, integralne žitarice i razne začine koje imate u smočnici.
Dodatno, smrznuto voće i povrće također mogu biti korisni za pripremu brzih i hranjivih obroka.
Korištenje tih resursa može vam pomoći u smanjenju potrebe za čestim odlascima u kupovinu i omogućiti vam da iskoristite što više sezonskih sastojaka za pripremu zdravih obroka.
Pročitajte: Ovo voće djeluje pozitivno na probavu, zdravlje kosti te smanjuje stres
Foto: Pexels, Nadiia Borovenko iStock/Getty Images Plus via Getty Images