Kako neutralizirati učinak alkohola

by | 21 prosinca, 2014

Vrijeme je brojnih predbožićnih domjenaka i zabava, pa čak i ako nismo skloni pretjeranom unosu alkohola, vrlo lako možemo prijeći granicu. Kako to izbjeći?

Bottle of a champagne and glasses

 

Fotografija: Dreamstime

Ovih dana gotovo da i ne možemo izbjeći zdravicu. Čak i umjereni konzumenti sada su skloni popiti koju čašicu više. Kako sudjelovati u zabavi, a ujedno ostati bistre glave?

Odgovor leži u suhom kvascu. On sadrži skupinu enzima alkohol dehidrogenazu (ADH) koja pomaže našem tijelu razgraditi alkohol. ADH se prirodno nalazi u našoj jetri i razgrađuje alkohole koji nastaju probavljanjem voća i povrća. Međutim, to nije dovoljno kada pijemo veće količine alkohola. Prije nego što počnete piti uzmite kvasac pomiješan, primjerice, s jogurtom. Koju količinu kvasca uzeti? Otprilike čajnu žličicu kvasca po jednom pivu. Enzimi iz kvasca već će u želucu početi rastvarati alkohol prije nego što uđe u vaš krvotok. I budite oprezni, to ne znači da se ne možete napiti, nego da će vam za to trebati više pića.

Izvor: Life Content