Kako pravilno i učinkovito očistiti plinski i električni štednjak

by | 29 ožujka, 2025
Pravilno čišćenje plinskog i električnog štednjaka

Štednjak je jedan od najvažnijih uređaja u kuhinji, stoga je važno redovito ga čistiti. Ako se hrana i masnoća ostave sušiti na štednjaku, mogu izazvati trajne mrlje, pa čak i predstavljati opasnost od požara.

Osim toga, štednjak je središnji dio vaše kuhinje pa redovito čišćenje poboljšava cjelokupni izgled prostora. Bez obzira na to imate li plinski, električni ili stakleni štednjak, slijedite ove jednostavne savjete kako biste ga održavali čistim.

Koliko često treba čistiti štednjak

Nakon svake uporabe, štednjak treba obrisati kako bi se uklonili ostaci hrane i masnoća.

“Svježu masnoću puno je lakše očistiti negoli onu koja je dugo stajala”, kaže Marla Mock, predsjednica Molly Maida. Uz svakodnevno čišćenje preporučuje se temeljito čišćenje jednom tjedno.

FOTO: Pexels

00:00/01:34
Truvid
auto skip

Potrebni materijali za čišćenje štednjaka

  • Mekane krpe od mikrovlakana
  • Bijeli ocat
  • Voda
  • Soda bikarbona
  • Tekući deterdžent za suđe
  • Stara četkica za zube

Pročitajte: Čišćenje s limunom za blistav dom ovih blagdana: pet super trikova s TikToka koji zaista djeluju

Kako očistiti plinski štednjak

  1. Pričekajte da se štednjak skroz ohladi.
  2. Napunite sudoper toplom vodom i dodajte nekoliko kapi tekućeg sapuna.
  3. Uklonite rešetke plamenika i poklopce te ih stavite namakati u vodi.
  4. Uzmite krpu od mikrovlakana i prebrišite štednjak kako biste uklonili ostatke hrane.
  5. Pomiješajte vodu i bijeli ocat u bočici s raspršivačem, poprskajte štednjak i ostavite 5-10 minuta.
  6. Na prljava mjesta posipajte sodu bikarbonu.
  7. Štednjak čistite vlažnom krpom.
  8. Očistite rešetke i poklopce starom četkicom za zube i isperite ih toplom vodom.
  9. Osušite sve dijelove suhom krpom i ponovno složite rešetku na štednjaku.

Kako očistiti štednjak na indukciju

  1. Pričekajte neka se ploča skroz ohladi.
  2. Uzmite meku krpu i obrišite površinu kako biste uklonili sve ostatke hrane.
  3. Pomiješajte vodu i bijeli ocat (u jednakim omjerima) u bočici s raspršivačem.
  4. Poprskajte ovu smjesu po staklenoj površini i ostavite 5-10 minuta.
  5. Posipajte malo sode bikarbone po zamrljanim dijelovima.
  6. Namočite krpu vodom i nježno istrljajte mrlje.
  7. Očistite cijelu površinu vlažnom krpom kako biste uklonili ostatke.
  8. Na kraju obrišite štednjak suhom krpom.

Savjeti za održavanje štednjaka

Da biste si olakšali čišćenje, najvažnije je štednjak brisati odmah nakon svake uporabe kako biste spriječili trajnije mrlje koje je teško ukloniti. Također, ako želite spriječiti prljanje, koristite poklopce pri kuhanju da biste spriječili prskanje hrane. Ako imate plinski štednjak, redovito čistite grijače i rešetke. Izbjegavajte korištenje jakih kemikalija i spužvi koje mogu oštetiti površinu štednjaka.

Pročitajte: Ovih 10 “starinskih” hobija opustit će vaš um i osloboditi vas stresa