Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Potraga za dobrom čokoladom može biti krajnje izazovna zbog lakog zavaravanja sa sjajnom ambalažom i lažnim tvrdnjama proizvođača.
Znajući kako prepoznati kvalitetnu čokoladu, reducirat ćete stres, ali i učiniti korak više ka poboljšavanju zdravstvenog stanja budući da tamna čokolada ima brojne zdravstvene blagodati.
O blagodatima koje ljudskom organizmu donosi kvalitetna čokolada govori istraživanje provedeno na 25.000 ispitanika, koji su dnevno jeli 100 grama visokokvalitetne čokolade. Tada je pokazano da su te osobe znatno smanjile rizik od srčanih bolesti i udara.
1. Veća gorčina, bolja kvaliteta
Termin “tamno” za čokoladu nije regulirala svjetska prehrambena administracija, zato se čokolada može nazivati tamnom čak i kad to nije. Iz zdravstvene perspektive, prilikom kupovine tamne čokolade, za razliku od mliječne ili bijele čokolade, dobivate veću koncentraciju flavonoida i polifenola – antioksidansa koji se bore sa slobodnim radikalima povezanih s bolešću.
Zanimljivo je da se pokazalo kako tamna čokolada sadrži znatno više antioksidansa od borovnica. Zato čitajte deklaracije i birajte one s visokim udjelom kakaovca, a da biste iskoristili zdravstvene dobrobiti čokolade, odlučite se za onu koja u sebi sadrži 70 posto kakaovca.
2. Kakao maslac
Dobre masnoće u kvalitetnoj čokoladi zovu se kakao maslac i on je izvor stearinske kiseline koja je dobra za srce. Izbjegavajte lažne čokoladne proizvode koje vam proizvođači pokušavaju podvaliti pod prave. Proizvodi kojima na popisu sastojaka stoji natpis “djelomično hidrogenirano” oni su koje trebate izbjegavati. Ove transmasnoće izravno su povezane s bolestima srca.
3. Birajte manja pakiranja
Većina si ljudi može priuštiti malo dnevno uživanje u tamnoj čokoladi. Naime, nakon što su žene s poviješću srčanih udara tjedno jele jedan do dva obroka od kvalitetne čokolade, pokazalo se da su smanjile rizik od hospitalizacije zbog zatajenja srca za 32 posto u odnosu na one koji su tjednima konzumirali određene količine slatkiša, navodi se studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Heart Circulation.
Po pitanju čokolade preporučuje se izbjegavati prekomjerne količine tako što ćete birati pojedinačno umotane čokolade. Čin skidanja omota s čokolade će vas usporiti i dati vašim hormonima sitosti dovoljno vremena da registriraju zadovoljstvo. Kako se navodi u jednoj studiji objavljenoj u časopisu Appetite, ljudi u prosjeku konzumiraju 41 posto manje kalorija kad žele prigristi omotane grickalice.
4. Manje je više
Za napraviti čokoladu potreban je kakao, kakao maslac, šećer, a nekad i vanilija. Ipak, brojnim proizvođačima čokolada to nije dovoljno. Zbog očite navike proizvođača koja uključuje punjenje čokolada dodatnim sastojcima, takve tipove čokoladnih slastica pokušajte izbjeći birajući marke proizvođača koji koriste čiste sastojke.
5. Dodatak bobica i orašastih plodova
Čaroban proces koji čokolada čini za zdravlje ne počinje u ustima, nego u debelom crijevu. Novo istraživanje čokoladi pripisuje precizne zdravstvene blagodati. Kombinirajući čokoladu s čvrstim vlaknima koja se nalaze u orašastom i bobičastom voću, dodatno ćete potaknuti zdravstvene prednosti čokolade.
Foto: Guliver/Thinkstock