Ovo su najvažniji dodaci prehrani tijekom zime
Iako smo se odvikli od one prave klasične zime kada smo mogli dobro prepoznati koje je godišnje doba, savjeti za brigu o zdravlju, posebice o prehr...
Virusi su uzročnici raznih oštećenja stanica i upalnih procesa u organizmu, a koliko su opasni najbolje govori podatak da još uvijek nije otkriven preparat koji bi ih uspio pobijediti. Međutim, postoji nekoliko biljaka koje mogu zaustaviti širenje virusa i potaknuti njihovo otklanjanje iz organizma.
List masline
Za protuvirusno djelovanje masline, ”odgovorna” je elenolna kiselina koja koči stvaranje transkriptaze i proteaze – enzima koji pojedinim vrstama pomažu da prodru u zdrave stanice. Usporavajući razmnožavanje virusa, organizam dobiva više vremena za organiziranje napada. Međutim, list masline ne treba koristiti istovremeno s antibioticima, jer može ometati njihovo djelovanje.
Čaj: Staviti 10 g listova masline u 2 l proključale vode par minuta. Zatim skloniti sa štednjaka i ostaviti da odstoji poklopljeno desetak minuta. Procijediti i piti tijekom dana umjesto vode.
Bobice bazge
Znanstvenici su otkrili da bobice bazge sprječavaju razmnožavanje virusa i njihovo prodiranje u stanice. Bazga pomaže i u slučaju herpesa simpleksa i smanjuje razinu oksidativnog stresa. Međutim, sve ovo vrijedi samo za zrele bobice bazge, jer su nezrele otrovne.
Sirup od bobica: Izgnječiti 500 g zrelih, očišćenih bobica bazge i pomiješati ih sa sokom od jednog limuna. Uzimati na svakih sat vremena po žlicu mješavine.
Taheebo
Taheebo glasi za jednu od najmoćnijih ljekovitih biljaka s antibakterijskim, antivirusnim i antigljivičnim učinkom, a pritom i jača imunološki sustav. Može se naći u obliku čaja, tinkture, kapsula i tableta. Primjenjuje se i u slučaju sindroma kroničnog umora, bronhitisa, anemije, pa čak i infekcije HlV-om.
Čaj: Žličicu taheeba usuti u neoštećenu emajliranu posudu i preliti sa 2 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 20 minuta, a zatim procijediti kroz plastičnu cjediljku i piti u gutljajima dvije-tri šalice čaja tijekom dana.
Autor: Life Content