Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Zima može biti jako siva, monotona i depresivna, zbog čega nam citrusi i jesu najbolji prijatelji u ovom razdoblju. Ova žuta i narančasta “klupka sreće” dodaju nam boje u život kad nam najviše treba.
Osim što će žuta boja biti potpuni hit ovog proljeća, pa je vrijeme da se na nju počnete navikavati, citrusi, koji su nam prva asocijacija na ove boje, nevjerojatno su hranjivi, a što je najbolje – baš svaki njihov dio može se iskoristiti na puno načina. U nastavku vam donosimo načine na koje možete iskoristiti baš svaki dio naranče u svojim jelima i pićima.
Narančina kora
Iako nas većina baci koru nakon što pojedemo naranču, ona ima brojne beneficije. Sadrži hesperidin koji ima antikancerogena svojstva, a taj predivni miris koji osjetite čim gulite naranču dolazi od citrusnog ulja limonen koje se nalazi u kori, a ima protuupalna i antikancerogena svojstva. Pogotovo kad je riječ o karcinomu kože.
Voda s narančom
Da, vjerujemo da ste do sada radili vodu s limunom, no isto to možete napraviti i s narančom tako da je narežete na kolutove i ubacite u vodu, čaj, kombuchu ili čak pivo. Ako vam je praktičnije, možete i iscijediti malo narančinog soka unutra.
Citrusi s alkoholom
Postoje aromatizirana pića s okusom citrusa, no isto to možete napraviti i vi sami. U vodku stavite oguljenu koricu naranče, dobro protresite i pustite da odstoji nekoliko dana. Nakon što poprimi okus, konzumirajte je na sobnoj temperaturi ili iz hladnjaka, kako više volite. Također, možete dodati narančinog soka u gin tonic koji ćete odmah konzumirati.
Kandirana naranča
Ne samo da je odlična poslastica nego smanjujete i otpad koji proizvodite. Ogulite naranču, uzmite koru i maknite bijeli dio s unutarnje strane kore. Narežite koru na rezance te je stavite u kipuću vodu na 15 minuta. U velikoj posudi pomiješajte 1,5 šalice šećera s 3 čaše vode i pustite da proključa. Stavite narančinu koru unutra na 30 minuta dok potpuno ne omekša. Nakon što je gotovo, izvadite i odvojite koru na papir za pečenje dok se potpuno ne osuši, preko noći.
Narančin sok
Prirodno slatki narančin sok ima brojne zdravstvene beneficije. Odličan je za srce, trudnice i golemi je izvor vitamina C.
Ledene kockice od naranče
Iscijedite naranču i stavite u kalup za led, te ostavite da se potpuno smrzne. Nakon što je gotovo, možete kockice ledene naranče ubaciti u smoothie, čaj, vodu ili limunadu.
Sok za kolače
Iako možda ne piše u receptu, dodatak narančinog soka u muffinima ili cupcakesima može biti genijalan. Ako vam u receptu piše da stavite pola litre vode, stavite 250 ml narančinog soka i 250 ml vode. Također, možete napraviti jednostavnu glazuru od šećera u prahu, maslaca, narančinog soka i korice.
Marinade i umaci
Piletina, riba, tofu i salate obožavaju citruse. Pomiješajte sok svježe naranče s maslinovim uljem, češnjakom, đumbirom i začinima i dobit ćete genijalnu marinadu za jelo.
Foto: Foodiesfeed