Kako prepoznati pravu matchu

by | 11 ožujka, 2019

Matcha je zeleni čaj u prahu prirodno bogat antioksidansima i vitaminima A, B6, C i K, mineralima, magnezijem, kalcijem, željezom, kalijem, fosforom, cinkom i bakrom. Zbog iznimnih antioksidativnih svojstava, ovaj blagi stimulans koji podiže razinu održive energije bez naglih oscilacija idealan je proljetni eliksir. Osim energetskog boosta, možete je koristiti i za svoj proljetni detox. Treba imati na umu da je samo čista japanska matcha ceremonijalne kvalitete pa je uključite u svoje zelene proljetne rituale i provjerite kvalitetu.

1. Podrijetlo i način proizvodnje

Matcha u prahu stoljećima se koristi u japanskim čajnim ceremonijama, pa se najbolja matcha uzgaja i proizvodi upravo u Japanu. Listići zelenog čaja za premium matcha prah se beru nekoliko tjedana prije uobičajenog vremena berbe, isključivo s grmova koji su skriveni od izravne sunčeve svjetlosti. Ovim se postupkom stimulira produkcija klorofila i povećava razina aminokiselina i to prije svega vrijednog L-teanina.

2. Tekstura

Listići se beru ručno, nakon čega se pare i suše te se na kraju kamenim mlinom melju u fini prah. Prah ceremonijalnog matcha čaja samljeven je u vrlo sitan, svilenkast prah. Kada pravu japansku matchu zahvatite prstima, možete osjetiti tu finu teksturu koja podsjeća na fini puder u prahu, poput baby pudera.

3. Boja

Boja pravog matcha praha iz Japana je izrazito pigmentirana i zasićena zelena, nikako svijetlozelena ili žućkasta. Prekrasna zelena boja posljedica je spomenutog sazrijevanja listića zelenog čaja u hladu.

4. Okus i miris

Okus vrhunske, ceremonijalne matche je blago slatkast, svjež, nježno gorkast s određenim blagim zemljanim nijansama. Ima izrazito „travnat“ miris, koji potječe od aminokiseline L-teanin koja daje matchi specifičan okus i miris po čistoj zelenoj svježini.

Matcha za svaki dan

Svoju home-made matcha ceremoniju lako možete napraviti i sami. Osigurajte si pravu japansku matchu. U široku šalicu stavite žlicu matcha praha (može se i prosijati kroz malo sito za bolji efekt). Dodajte 2-3 žlice tople vode i razmutite prah dok se zapjeni. Dodajte toplu vodu do vrha šalice, promiješajte i uživajte u dašku Japana.

O matchi i kako je možete pripremati saznajte više na MATCHAjankama u bio&bio dućanima. Provjerite datume na bio&bio.hr.

Proljetna zen infuzija
Sastojci:

  • 2 dcl kokosove vode
  • 1 žličica praha japanske matche
  • 1 žličica meda
  • 1/2 žličice soka ili praha đumbira
  • sok 1/2 limuna

Umjesto meda, možete dodati sirup od datulja ili tamni sirup od kokosovog cvijeta, a umjesto limuna, limetu. Sve sastojke promiješajte, zašejkajte i uživajte.

https://www.biobio.hr/biografika/matcha-2712/

Tagovi: