Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Hladna, svježa jutra i šareno lišće koje se mijenja samo su neki od znakova da je jesen stigla, a tome valja prilagoditi i prehranu.
Jesensko povrće donosi sa sobom obilje ukusa, boja i hranjivih sastojaka te predstavlja pravu riznicu za gurmane koji vole sezonsku i lokalno dostupnu hranu.
Osim što su ukusne, jesenske namirnice i nutritivno su bogate, često sadrže vitamine, minerale i vlakna koja su važna za vaše zdravlje.
Jesen također donosi promjene u prehrambenim navikama jer se prelazi s laganijih i svježih ljetnih jela na toplije i zasitnije opcije. S obzirom na to, važno je znati kako najbolje iskoristiti jesensko povrće kako biste pripremili ukusne i hranjive obroke.
Jesensko povrće najbolje je konzumirati neposredno nakon branja kako biste osigurali svježinu i najbolji okus.
Ne zaboravite da je uključivanje više voća i povrća u obroke i međuobroke, općenito, odličan način za poboljšanje zdravlja.
Pročitajte: Šest namirnica koje će vas držati sitima duže vrijeme
Kad je vani hladno, automatski mnogi misle da bi trebali sve kuhati. Srećom, nema pravila! U nekom jesenskom voću i povrću najbolje je uživati sirovo.
Posebice se tu mogu istaknuti jabuke koje možete jesti za međuobrok, oguljene ili ne, te s maslacem od badema i kikirikija.
Iskoristite raznovrsno jesensko povrće, poput mrkve, krumpira, repe, batata, butter tikve i tikvica. Narežite ih na kolutove ili kocke, premažite maslinovim uljem, posolite, popaprite i dodajte začine po vlastitom ukusu, a zatim pecite u pećnici dok ne postanu mekani i blago zapečeni.
Ovo ukusno pečeno povrće možete poslužiti kao prilog uz pečenu piletinu ili ribu. To je jednostavna tehnika kuhanja koja ne zahtijeva puno vremena ni mnogo opreme.
Pripremite svježu jesensku salatu kombinirajući sezonsko povrće poput kelja, cikle, nara, jabuka i oraha. Dodajte preljev od maslinovog ulja, balzamičkog octa i meda.
Ova salata obiluje vitaminima i mineralima te pružaj osjećaj svježine i zdravlja.
Topli jesenski začini savršena su dopuna tikvama i korjenastom povrću.
Isprobajte mljevene verzije cimeta, muškatnog oraščića, đumbira, kardamoma i pimenta koji su također puni niza hranjivih tvari i antioksidansa.
Pročitajte: Osam odličnih namirnica za brže mršavljenje
Foto: Sarsmis, Svetlana_nsk, 5PH iStock/Getty Images Plus via Getty Images via Getty Images