Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Kako pripremiti žitarice? Isprobajte ih na nov način. Kao prvo, proširite paletu vrsta žitarica koje koristite, a zatim i naučite jednostavne, nove tehnike zahvaljujući kojima će one na lak način postati sastavni dio vaše (zdrave) kuhinje. Evo što smo imali na umu…
Zahvaljujući bogatom, orašastom okusu, cjelovite žitarice savršen su dodatak gotovo svakom jelu. Njihova zemljana aroma i naglašena tekstura odlično ističu okus povrća. Također, žitarice su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima i dobar su izvor biljnih proteina. I, na kraju, za njihovu pripremu mogu se koristiti različite kulinarske tehnike, pa je lako biti kreativan u pripremi te osmisliti nove načine da ih poslužimo.
Ovu metodu upotrijebite pri pripremi žitarica kratkog zrna bogatih škrobom, poput pira, ječma ili arborio riže. Prilikom otpuštanja škroba, tekućina se zgušnjava, a žitarica postaje mekana.
Napravite ovo: Popržite žitaricu na ulju. Dodajte vino (opcionalno) i pirjajte dok tekućina ne ispari. Stalno miješajući, dodajte zaimaču vrućeg temeljca ili vode. Nakon što žitarica gotovo u potpunosti apsorbira tekućinu, dodajte sljedeću šeflju temeljca ili vode. Nastavite s ovim postupkom sve dok žitarica ne omekša.
Isprobajte ovo jelo: U rižoto od ječma umiješajte kremasti sir poput ricotte ili mascarponea (možete koristiti i naribani trapist ili cheddar), a zatim i svježu rukolu. Poslužite s kriškama jabuke pirjanimaa na maslacu s dodatkom đumbira. Druga opcija: u rižoto od ječma umiješajte popržene šampinjone i poslužite sa svježom majčinom dušicom.
Pročitajte: Zdravstvene dobrobiti kvinoje koje će vas uvjeriti da je instantno uvrstite na jelovnik
Ovaj način pripreme, zahvaljujući začinima, pojačava okus žitarica, ali i svih ostalih sastojaka.
Napravite ovo: Na malo ulja pirjajte aromatično bilje (luk, češnjak, peršin, vlasac, majčinu dušicu, bosiljak…). Zatim dodajte žitaricu po izboru, zajedno s vrelim temeljcem, vodom ili čak pivom. Ostavite da se krčka dok žitarica ne omekša, a tekućina ne bude gotovo potpuno apsorbirana.
Isprobajte ovo jelo: Pirjajte pir “na gulaš” s temeljcem od povrća, tikvicama i ružmarinom. Kad omekša, isključite, pričekajte da se sva tekućina upije, pa preko gotovog jela prelijte malo maslinovog ulja u koje ste dodali crvenu papriku i kumin u prahu.
Ovo je sjajan način na koji da iskoristite ostatak kuhane žitarice. Kada je ispečete ili popržite da postane hrskava, možete je koristiti tako što ćete je posuti preko pečenog povrća ili jela s tjesteninom, a možete je dodati i u različite salate.
Napravite ovo: U tavi, na maslinovom ulju, popržite žitarice (prvo ih dobro prosušite), dok ne postanu hrskave. Prebacite ih na tanjur obložen salvetom i posolite.
Isprobajte ovo jelo: Posipajte hrskavi proso na salatu od kupusa i korabe. Dodajte svjež peršinov list, sitno narezane datulje. Posolite, prelijte limunovim sokom i posipajte malo chilija u prahu.
Pročitajte: Oštrik – supernamirnica o kojoj svi pričaju u posljednje vrijeme
Tekst: lepotaizdravlje.rs
Foto: merc67/iStock via Getty Images Plus