Nutricionistica i trenerica Marica Topfit otkriva nam kako se hrani

by | 28 srpnja, 2024
Marica Ćališ

Popularna fitness i gastro blogerica Marica Ćališ, poznata nam kao Marica Topfit, nedavno je predstavila svoju novu kuharicu, a nama je otkrila kako je strast prema kuhanju pretvorila u način života.

Strast prema kuhanju te želja da podrži i druge žene u usvajanju zdravog načina života bili su ključni faktori koji su me potaknuli na izradu Instagram profila, web-stranice te stvaranje zdravih vodiča, planova prehrane i kuharica za doručak, ručak i večeru. Otkrila nam je da se njezina prehrana bazira na principu “manje je više”, a kako je za nju trening oduvijek i zauvijek ponajprije za mentalno zdravlje, pa tek onda za sve ostalo. Iako je njezina prehrana uravnotežena, ne može odoljeti čokoladi i pizzi.

Objavili ste vodič i plan prehrane. Kome je namijenjen i kako motivirati druge da se tog plana drže?

Plan prehrane pažljivo je osmišljen s dnevnim unosom od 1600 kalorija, pružajući detaljne obroke za svaki dan u mjesecu, uključujući doručak, ručak, večeru i snackove. Ovaj sveobuhvatni plan osigurava praktično rješenje za svakodnevne prehrambene potrebe, uz optimalno balansiranje nutrijenata. Uključuje širok spektar jela, od keto, low carb, high protein opcija do slastica koje su prilagođene zdravom načinu života. Ovaj plan predstavlja krunu dugogodišnjeg rada, prožetog iskustvom i suradnjom s mnogim ženama, te je rezultat pažljive izrade i kontinuiranog usavršavanja.

Na čemu se bazira Vaša prehrana?

Moja prehrana temelji se na načelu “manje je više”, gdje jednostavnost igra ključnu ulogu. Uživam u kvalitetnim namirnicama poput domaćih jaja, mliječnih proizvoda, orašastih plodova, tjestenine od pira ili proteinske, svježeg voća i povrća, svježih začina, maslinovog ulja i povrća te mesa peradi i teletine, junetine. Također, volim eksperimentirati s pripremom kruha na zdrav način te uživati u tjestenini i tamnoj čokoladi kao posebnim slasticama. Kod mene je balans ključan.

Marica Ćališ

Što najčešće pripremate?

Izuzetno cijenim talijansku kuhinju zbog njezine jednostavnosti, vrhunskih sastojaka i brze pripreme. Uživam u pripremi raznih vrsta tjestenine na zdrav način poput tjestenine s rajčicama i tri vrste sira, koji je omiljen u našem domu.

Što ste potpuno izbacili iz svoje prehrane?

Sve vrste gaziranih sokova, sokove koji nisu 100 % voćni, grickalice, slatkiše i pekarske proizvode.

Imate li nešto na što ste “slabi”, nešto čemu ne možete odoljeti?

Bit ću kratka i jasna po tom pitanju: čokolada i pizza. Volim raditi zdrave slastice s tamnom čokoladom ili pojesti neku kvalitetnu proteinsku pločicu. Kad je u pitanju slano, volim se počastiti dobrom pizzom. Naravno, sve u balansu.

Kako možemo postići ravnotežu između zdrave prehrane i uživanja u hrani?

Ono što ja primjenjujem jest “pravilo 80 : 20”. Čak 80 % prehrane temelji se na zdravim i kvalitetnim namirnicama, a 20 % je, što bi se reklo, za dušu. Preskakanje obroka može dovesti do nekontroliranog prejedanja kasnije. Stoga je važno organizirati obroke prema vlastitom ritmu, osiguravajući da se obroci konzumiraju u približno isto vrijeme svaki dan.

Važnost svježe i sezonske hrane?

Svježa i sezonska hrana izuzetno su mi važni. Trudim se nabaviti uvijek kvalitetne namirnice i jesti sezonski jer vjerujem da je to ključno za dobrobit svakog čovjeka.

Marica Ćališ

Koliko je važno vježbanje, bavljenje nekom aktivnošću, meditacijom?

Bilo kakva fizička aktivnost trebala bi biti prisutna kod svakog pojedinca i od krucijalne važnosti. Ne mora to biti nužno teretana, nego bilo koja fizička aktivnost nakon koje se osjećaš preporođeno i koju možete raditi barem 3x tjedno. Meni je trening oduvijek i zauvijek ponajprije za mentalno zdravlje, pa tek onda za sve ostalo. Još otkad sam postala mama, jako sam zadovoljna i sretna što živim zdravim stilom života jer to mi je donijelo mnoge benefite i kod oporavka nakon trudnoće i postupnog vraćanja u formu.

Je li prehrana važan dio našeg ukupnog zdravlja?

Apsolutno. Znate kako se kaže: “Sve je dobro dok si zdrav”. Prehrana igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i dobrobiti. Edukacija o prehrani postala je sve dostupnija u današnjem modernom dobu, omogućujući nam da bolje razumijemo kako hrana utječe na naše tijelo i um. Kombinacija pravilne prehrane, kretanja, sna, hidracije i odmora čini esencijalni temelj za svakoga od nas, podupirući naše fizičko i mentalno zdravlje.

Vaš recept za postizanje ravnoteže…

Disciplina, upornost i posvećenost.

Vaša tri pravila kod pripreme obroka…

Zdravo, brzo i ukusno.

Marica je s nama podijelila i nekoliko svojih omiljenih recepata.

Doručak nakon treninga: Snickers smoothie

Sastojci:

2,5 dl vode
30 g whey proteina s okusom vanilije
25 g kikiriki maslaca (100 %)
10 g organskog sirovog kakaa

Sve sastojke staviti u blender i blendati 30 sekundi, potom konzumirati. Osobno, obožavam ovaj smoothie.👌

Za snack obično volim pomiješati proteinski skyr s chia sjemenkama te dodati bobičastog voća poput malina i borovnica.

Ručak: Topfit rižoto

Sastojci:

60 g crvene paprike
40 g crvenog luka
1 čajna žlica maslinovog ulja
150 g pilećeg filea
70 g tikvica
70 g riže
1 dl vode
5 g parmezana
začini: sol, papar, kurkuma,
bio Vegeta, suhi peršin

Priprema:

U posudu dodati čajnu žlicu maslinovog ulja, 40 g nasjeckanog crvenog luka, pirjati 3 minute, pa dodati 60 g crvene svježe paprike, 70 g nasjeckane tikvice i 150 g nasjeckanog pilećeg filea. Sve začiniti solju, paprom, kurkumom, bio Vegetom i suhim peršinom. Dodati 70 g kuhane riže, preliti s 1 dl vode i pustiti neka se krčka skroz polako 10-15 minuta. Rižoto je zahvalan jer se mogu koristiti sezonske namirnice.

Večera: losos sa sezamom

Sastojci
130 g lososa
150 g tikvica
10 g sjemenki sezama

Priprema:

File lososa začiniti s malo soli, krupno mljevenim paprom i s 10 g sezama. Peći na teflonskoj tavi sa svake strane lagano 3-4 min. Tikvice izrezati na ploške. Posoliti i peći na teflonskoj tavi na kapi maslinovog ulja.

Za međuobroke najčešće radim zdrave slastice i trenutačno nam je hit banana kruh bez trunke brašna.

Banana kruh bez brašna

Sastojci:

2 banane
2 jaja
40 g maslaca od kikirkija
60g tamne čokolade s 85 % kakaa
malo praška za pecivo
malo sode bikarbone
40 g eritrita za one kojima nije dovoljno slatko od banana

Priprema: Vilicom dobro izgnječiti banane, zatim dodati kikiriki maslac, jaja i sve ostale sastojke. Staviti u manji kalup za kruh i peći na 180 °C prvih 10 minuta, a zatim smanjiti na 165°C nekih 40 minuta. Pustiti da se ohladi i uživati u ovom savršenstvu.

Foto: PR