Kesten – maleni plod, veliki izvor nutrijenata za najfinije slastice
Titulu tradicionalnog simbola jeseni zasluženo nosi kesten.Plod kestena od davnina se konzumira na prostorima Mediterana i Azije, izuzetno je p...
Prije svega treba demistificirati nutricionistički mit kako postoji popis namirnica koje ”magično” otapaju višak masnog tkiva. Drugi veliki mit jest da te namirnice, ili pak određeni program prehrane, selektivno ”topi” masno tkivo samo na određenim, ciljanim i željenim područjima tijela. To je zavaravanje samog sebe i čisti gubitak energije.
Uz to, svatko od nas ima različitu konstituciju, mišićno tkivo, bazalne metabolizme i ostale parametre, tako da će program prehrane za tebe biti najbolje osmišljen ako je individualno prilagođenim tvojim fizičkim pokazateljima.
Aerobnim aktivnostima istopi višak masnih naslaga
Masno tkivo, prije svega, topi ciljani program fizičke aktivnosti koje će vam izraditi stručnjaci kineziolozi. Potreban je rad najvećih mišićnih skupina (nogu i ruku) kako bi se sagorjelo masno tkivo na mjestima gdje ga ima viška. Dakle, aerobna aktivnost – trčanje, plivanje, bicikl, veslanje, ciklotrenažni trening – doprinijet će učinkovitom programu mršavljenja.
Kako bi to postigli trebate uskladiti prehranu, a hrana koja bi vam mogla pomoći u tome je zeleni (žuti ili bijeli) čaj umjesto kave, i to u količinama tri do četiri šalice dnevno, prije fizičke aktivnosti. Preporučujemo i dodatak prehrani u obliku čistog tekućeg L-karnitina (1500 mg) prije samog treninga.
Ako želite istopiti masne naslage, zaboravite na namirnice bogate šećerima i škrobom (slatkiši, peciva, bijeli kruh i bijela riža, više serviranja krumpira dnevno), kao i voćne gazirane i negazirane sokove. Važan je i unos kvalitetnih proteina, poput onih iz ribe, piletine i puretine (bez kože) graha, leće, soje, zobi, te jogurta i posnih svježih sireva te sirutke.
Više puta dnevno jedite neoguljene jabuke, kao i vlaknasto povrće – brokulu, cvjetaču, kupus. Za eliminaciju celulita i masnih naslaga na bedrima koristi gorko povrće (artičoku, radič, rukolu, šparoge) kao i svježu rajčicu koja obiluje kalijem, a obavezno izbjegavajte grožđe.
Foto: Guliver/Getty images