Trovanje hranom je često u ovim vrućim danima. Iako ne mora nužno biti opasno po život, ipak se radi o prilično neugodnoj situaciji koju bi svakako trebalo spriječiti.
Ljudi zaraženi organizmima koji se prenose hranom mogu biti bez simptoma ili mogu imati simptome u rasponu od blage crijevne nelagode do teške dehidracije i krvave stolice i proljeva.
Donosimo vam par savjeta kako možete spriječiti da dođe do trovanja hranom:
– ako imate proljev ili povraćate, nemojte pripremati hranu za druge
– dobro operite ruke sapunom nakon diranja kućnih ljubimcima ili čišćenja iza njih
– izbjegavajte nekuhanu, mariniranu hranu i sirovo meso, ribu ili jaja
– izbjegavajte sirovo (nepasterizirano) mlijeko ili hranu u kojoj ima sirovog mlijeka
– majčino mlijeko je najsigurnija hrana za bebe. Dojenje sprječava mnoge bolesti uzrokovane hranom i druge zdravstvene probleme
– nemojte davati med djeci mlađoj od godinu dana
– nemojte jesti hranu koja izgleda ili miriše pokvareno, ili bilo koju hranu iz ispupčenih limenki ili popucanih staklenki
– nemojte jesti pripremljenu hranu koja je bila izvan hladnjaka duže od dva sata
– nemojte odleđivati smrznuto meso na sobnoj temperaturi. Neka se meso postupno odledi u hladnjaku ili ga brzo otopite u mikrovalnoj pećnici i odmah pripremite
– pažljivo odaberite i pripremite ribu i školjke kako biste osigurali kvalitetu i svježinu
– prije jela temeljito operite sirovo voće i povrće
– provjerite datum isteka svih namirnica
– uvijek operite ruke prije pripreme hrane; posuđe perite vrućom vodom i deterdžentom nakon što ga upotrijebite za pripremu mesa ili ribe.