Proteinski gingerbread smoothie kao doručak koji će vam dati snagu i razveseliti vas od jutra
Brzinsko čišćenje doma i kićenje drvca, odlazak na ručak "kod njegovih", pripremanje kolača za goste i kasnonoćna druženja s prijateljima - blagdan...
Ako ste jedni od onih koji radije sami uzgajaju začine nego da ih kupuju na tržnici, onda biste mogli osim peršina, metvice i bosiljka posaditi i đumbir. Mi vam donosimo savjete kako to napraviti.
Đumbir je prirodna biljka koja se koristi diljem svijeta kao začin. Zbog svojih zdravstvenih prednosti, ova biljka se također koristi kao lijek.
Đumbir ima protuupalna, antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva koja mogu napraviti pozitivne stvari za vaše zdravlje. Dobar je izvor vitamina A, C, E, vitamina B kompleksa, magnezija, fosfora, kalija, silicija, natrija, željeza, cinka, kalcija i beta-karotena.
S obzirom na to da đumbir dolazi iz dalekih krajeva, postavlja se pitanje kako uzgojiti đumbir u svom dvorištu ili na balkonu?
Da bi đumbir dovoljno sazrio za konzumaciju može proći i do 10 mjeseci, tako da je najbolje da ga držite u zatvorenom prostoru dok vanjska temperatura ne postane dovoljno visoka. Prvi korak je kupovina korijena đumbira u prodavaonicama zdrave hrane.
Korijen đumbira koji ćete posaditi mora biti potpuno svjež. Najbolje je da ima male zelene izdanke, odnosno klice.
Svaki „prst“ đumbira možete posaditi u odvojenim teglama. Kod odabira tegle imajte na umu da đumbir raste u širinu, a ne u dubinu. Zbog toga vam je potrebna široka tegla.
– Teglu napunite zemljom koju koristite za sađenje cvijeća.
– Korijen stavite u zemlju tako da mu zeleni izdanci (klice) vire.
– Zemlja za uzgoj đumbira mora biti mokra, zato ju je potrebno redovito zalijevati.
– Teglu stavite na mjesto koje ima dovoljno svjetlosti.
– Zeleni izdanak đumbira može narasti 60-120 cm, a kada se počne sušiti, korijen je spreman za vađenje.
Izvor: Life Content
Foto: Unsplash