Karamel kolač s bananama

by | 3 studenoga, 2013

Sastojci:
Za biskvit:

  • 2 banane
  • 4 jaja
  • 180 g glatkog brašna
  • 1 dl ulja
  • 10 g cimeta
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 žlice šećera

Za kremu:

  • 300 g šećera
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 150 g margarina
  • 200 g šlaga
  • 2,5 dl mlijeka
  • 4 banane

Za dekoraciju:

  • 100 g čokolade

Priprema:

Biskvit:
1. Pjenasto umutiti jaja i šećer. Potom dodati ulje, brašno, cimet i prašak za pecivo te sve zajedno umutiti mikserom.
2. Tepsiju nauljiti i posuti brašnom, poslagati po dnu ploške banana, ostavljajući razmake između njih. Preliti ih pripremljenom smjesom za biskvit i peći na 180 ºC dok ne porumeni.

Krema:
1. U posudu usuti 300 g šećera i zagrijavati na umjerenoj temperaturi dok se ne karamelizira. Potom dodati toplo slatko vrhnje i nastaviti s kuhanjem miješajući dok karamela ne dobije potrebnu gustoću. Skloniti sa štednjaka pa u toplu kremu dodati margarin. Promiješati i ostaviti da se ohladi.
2. Umutiti šlag s mlijekom, a zatim dodati polovinu kreme od karamele i promiješati.

Završni postupak:
Pečeni biskvit premazati kremom od karamele i šlaga, poslagati ploške banana i premazati preostalom kremom od karamele. Odozgora posipati ribanom čokoladom.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept