Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
U studiji objavljenoj u časopisu Annals of Internal Medicine znanstvenici s medicinskog sveučilišta u Guangzhouu u Kini pogledali su podatke od više od 171 000 sudionika koji su odgovorili na upitnik o zdravstvenom ponašanju. Uzimajući u obzir to da nezaslađena kava i kava zaslađena šećerom utječu na organizam, istraživanja su pokazala da su nakon sedam godina ispitivanja oni koji su pili nezaslađenu kavu imali 16-20 posto manje šanse da umru u odnosu na one koji uopće nisu pili kavu. Te su brojke porasle na 29-31 posto kad su u pitanju sudionici koji su u kavu redovito dodavali oko jednu žlicu šećera.
“Crna kava je najzdravija jer sadrži sve zdrave polifenole i antioksidanse kave bez ikakvih upalnih spojeva koji se mogu naći u previše šećera ili kremastih aditiva”, kaže dijetetičarka Dana Ellis Hunnes.
Pročitajte: Je li kava nezdrava? Donosimo istine i zablude o ovom najdražem napitku
Ipak, ako baš ne možete bez šećera, dobra je vijest to što on u osnovi ima isti učinak jer je jedna čajna žličica šećera vrlo malo kad se u obzir uzme cijela shema dobro uravnotežene prehrane. Mala količina šećera neće dovesti do promjena razine glukoze u krvi ili druge velike zdravstvene posljedice koje bi jako zaslađeni napitci mogli imati.
Pročitajte: Što je cold brew kava i kako je napraviti?
Foto: Unsplash