Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Više od jogurta, kefir ima dobrih bakterija koje su nam neophodne za probavu. Upravo iz tih razloga, preporučuje se kefir kad osjećamo nadutost, kad želudac slabo radi i kad nas muče vjetrovi.
Analiza je pokazala da kefir ima tri puta više dobrih bakterija od jogurta te je djelotvorniji u prehrani od njega.
Za one manje upućene, kefir je najkraće rečeno fermentirano mlijeko koje sadrži bitne probiotičke kulture. Idealan je za rad crijeva, pospješuje njihov rad, čisti ih od loših bakterija te je dokazano da je odličan prirodni probitik.
Zbog velikog broja pozitivnih bakerija koje sadrži, kefir je odličan lijek protiv nadutosti, a dokazano smanjuje plinove u organizmu. Osobe koje muče plinovi u crijevima, bez obzira na to što i kad jedu, svakodnevno bi trebale piti kefir.
Zdravim osobama se preporučuje kefir kao preventiva i kao prirodni probiotik.
Također se preporučuje, savjetuju nutricionisti, da se kefir priprema kod kuće – jeftinije je, a možete dobiti i veću količinu.
Preporučena dnevna doza kefira za sve osobe je oko litre, maksimalno 1,5 litara, ne više.
Kefir se radi od kefirnog zrna. Potrebna vam je jedna jušna žlica zrna koju ćete prvo skuhati, zatim staviti u staklenu teglu i preliti sa 2,5 dcl – 3 dcl maksimalno, nekuhanog mlijeka. Poklopljenu teglu ostaviti da stoji 24 sata na dnevnoj temperaturi, zatim procijediti i kefir je spreman za upotrebu.
Izvor: Life Content