Parene knedle punjene Dida Boža džemom u umaku od vanilije
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 1 sati i 30 minuta) Potrebno je:- 400 g oštrog brašna - 1 vrećica instant kvasca - 1 jaje ...
Za 10 osoba
Za koru:
Za kremu:
Za dekoraciju:
Kora:
1. Mljevene kekse preliti sokom od malina i dobro izmiješati.
2. Posebno umutiti omekšani margarin, šećer u prahu i žumanjke.
3. Natopljeni keks pomiješati sa smjesom od žumanjaka pa dobro izmiješati.
Krema:
1. Želatinu preliti vodom i ostaviti da nabubri.
2. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag.
3. Posebno umutiti svjež sir sa šećerom u prahu.
4. Pomiješati smjesu od sira sa šlagom od slatkog vrhnja, dodati želatinu i maline te polako promiješati kuhačom.
Završni postupak:
1. Pripremljenu smjesu za koru prebaciti u kalup za tortu i od nje ručno oblikovati koru.
2. Preko kore nanijeti kremu od malina, poravnati i ostaviti da se stegne.
3. Posebno ušpinati šećer s malo vode u gust sirup.
4. Bjelanjke umutiti u snijeg pa postepeno dolijevati sirup i mutiti dok se ne dobije čvrst šaum.
5. Pripremljeni šlag od bjelanjaka premazati preko torte.
Izvor: Dobra hrana