Keks torta od malina

by | 2 veljače, 2013

Za 10 osoba

Za koru:

  • 300 g mljevenih keksa
  • 150 g šećera u prahu
  • 200 g margarina
  • 4 žumanjka
  • 2 dl soka od maline

Za kremu:

  • 600 g svježeg sira
  • 2 dl slatog vrhnja
  • 150 g šećera u prahu
  • 350 g malina
  • 2 vrećice želatine u prahu
  • 8 žlica vode

Za dekoraciju:

  • 4 bjelanjaka
  • 200 g šećera

Kora:
1. Mljevene kekse preliti sokom od malina i dobro izmiješati.
2. Posebno umutiti omekšani margarin, šećer u prahu i žumanjke.
3. Natopljeni keks pomiješati sa smjesom od žumanjaka pa dobro izmiješati.

Krema:
1. Želatinu preliti vodom i ostaviti da nabubri.
2. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag.
3. Posebno umutiti svjež sir sa šećerom u prahu.
4. Pomiješati smjesu od sira sa šlagom od slatkog vrhnja, dodati želatinu i maline te polako promiješati kuhačom.

Završni postupak:
1. Pripremljenu smjesu za koru prebaciti u kalup za tortu i od nje ručno oblikovati koru.
2. Preko kore nanijeti kremu od malina, poravnati i ostaviti da se stegne.
3. Posebno ušpinati šećer s malo vode u gust sirup.
4. Bjelanjke umutiti u snijeg pa postepeno dolijevati sirup i mutiti dok se ne dobije čvrst šaum.
5. Pripremljeni šlag od bjelanjaka premazati preko torte.

Izvor: Dobra hrana