Kesten bajadera

by | 7 siječnja, 2014

Sastojci:

Za kremu I:

  • 500 g mljevenih keksa
  • 300 g šećera
  • 2 dl vode
  • 250 g margarina
  • 4 žlice čokolade u prahu

Za kremu II:

  • 600 g kesten pirea
  • 120 g šećera u prahu
  • 125 g margarina
  • 10 g želatine u prahu
  • 2 žlice ruma

Za glazuru:

  • 150 g čokolade za kuhanje

Priprema:
Krema I:
1. U posudi pomiješati vodu i šećer pa prokuhati da bi se šećer otopio.
2. Šećerni sirup preliti preko mljevenih keksa, dodati čokoladu u prahu te sve zajedno izmiješati da se dobije ujednačena smjesa.
3. Posebno umutiti margarin pa pomiješati sa smjesom od keksa i izmiješati.

Krema II:
1. Pomiješati margarin sa šećerom u prahu i umutiti mikserom.
2. Potom dodati kesten pire i rum i još malo mutiti da se dobije kompaktna masa.
3. Želatinu preliti sa 4 žlice vode i pričekati da nabubri, a zatim ju dodati u smjesu od kesten pirea i promiješati.

Završni postupak:
1. Kremu I podijeliti na dva dijela. Na pladanj za kolače nanijeti polovinu kreme I i od nje oblikovati donju koru. Potom rasporediti kremu II i preko nje nanijeti drugu polovinu kreme I.
2. Čokoladu rastopiti na pari i preliti preko gornje kreme. Gotov kolač ostaviti u hladnjaku kako bi se stegnuo, a zatim ga narezati na prutiće.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept