Parene knedle punjene Dida Boža džemom u umaku od vanilije
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 1 sati i 30 minuta) Potrebno je:- 400 g oštrog brašna - 1 vrećica instant kvasca - 1 jaje ...
Za koru:
Za kremu od kestena:
Za kremu od vrhnja:
Kuglice s kesten-pireom:
Za glazuru:
Priprema:
Kora:
1. Margarin i čokoladu otopiti na pari pa dodati mljevene kekse i promiješati.
Krema od kestena:
1. Želatinu preliti sa 4 žlice hladne vode i ostaviti da nabubri.
2. U manju posudu uliti 3 dl mlijeka i kuhati dok ne proključa.
3. Posebno umutiti preostalo mlijeko, gustin i puding od vanilije. Dodati u uzavrelo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
4. Zatim skloniti s vatre, dodati med i želatinu te promiješati. Na kraju dodati kesten-pire i dobro izmiješati.
Krema od vrhnja:
1. Želatinu preliti sa 8 žlica hladne vode i ostaviti da nabubri.
2. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag, dodati kiselo vrhnje i med te mutiti dok se ne dobije ujednačena smjesa.
3. U pripremljenu kremu dodati nabubrenu želatinu i promiješati.
Kuglice s kesten-pireom:
1. Margarin i čokoladu otopiti na umjerenoj temperaturi. Dodati kesten-pire i mljevene napolitanke te dobro izmiješati.
Završni postupak:
1. Uzeti okrugao kalup za tortu pa uliti u njega smjesu za koru i ravnomjerno je rasporediti.
2. Preko kore premazati kremu od kestena pa poravnati i staviti u hladnjak da se stegne.
3. Zatim nanijeti kremu od vrhnja i opet staviti u hladnjak da se stegne.
4. Posebno pripremiti glazuru: otopiti čokoladu s malo ulja i preliti preko kreme od vrhnja.
5. Od pripremljene smjese oblikovati kuglice i ukrasiti tortu.
Izvor: Dobra hrana