Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Jesenska namirnica čiji se miris širi ulicama ima brojne zdravstvene prednosti i sve više se koristi u slanim i slatkim poslasticama.
Jedan plod jestivog (pitomog) kestena sadrži preko 50 posto vode, bjelančevina i ugljikohidrata, dok je njegov glavni sastojak škrob. Također, kestenje je bogato kalcijem, magnezijem, sumporom, klorom, željezom, bakrom i manganom, a sadrži i fosfor, te vitamine B grupe.
Pečenje kestenja na ulicama počelo je još u starom Rimu, a danas ga koristimo u raznim ukusnim receptima.
Inače, pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, više bjelančevina, masti, vitamina i dvostruko veću količinu ugljikohidrata. Isto tako, sadrži vitamin E i fitokemikalije koji nisu zastupljeni u kuhanom kestenu, premda kuhani kesten sadrži veću količinu mineralnih sastojaka.
Zbog visokog sadržaja škroba, kesten se može usitniti u brašno, te pomiješati s bijelim ili integralnim brašnom za izradu kruha, tjestenine, kolača ili, na primjer, njoka.
Kada kupujete kestene, obratite pažnju da su cijeli i da na kori nema rupica, a ne bi niti smjeli biti vlažni.
Tekst: Life Content
Izvor: Tportal.hr