Zagrebačko psihološko društvo podijelilo savjete za umirivanje nakon traumatičnog događaja
Stravični događaj koji se odvio u Prečkom šokirao je Hrvatsku. Nezamislivo je uopće pomisliti kako se osjećaju djeca i roditelji, kao i djelatnici ...
Keto dijeta, poznata i kao ketogena prehrana, postala je popularan način prehrane za one koji žele izgubiti višak kilograma, poboljšati zdravlje i povećati razinu energije.
Iako se proteklih godina spominje kao najmanje zdrava dijeta, ipak iz nje možete izvući pregršt dobrih recepata koje lako možete kopirati na vaš način prehrane. Keto recepti za večeru mogu biti kreativni, ukusni i zadovoljavajući, istovremeno pružajući hranjive sastojke koji podržavaju ciljeve mršavljenja i održavanja zdravog načina života.
Zato smo izdvojili tri keto recepta za večeru koji su prilagođeni prehrambenim potrebama onih koji žele smršavjeti. Ovi recepti jednostavni su za pripremu, bogati hranjivim tvarima i uključuju sastojke koji podržavaju ketogenu prehranu. Povrće smo stavili kao bazu, a ostalo su samo nijanse koje su potrebne da obrok bude pripremljen kako treba i da u njemu maksimalno uživate.
Sastojci
2 šalice cvjetače (narezane na male cvjetiće)
1 šalica brokule (narezane na male cvjetiće)
1 crvena paprika (narezana na trakice)
1 žuta paprika (narezana na trakice)
1 mala tikvica (narezana na kolutove)
1 glavica luka (nasjeckana)
2 češnja češnjaka (sjeckana)
100g feta sira (izmrvljenog)
2 žlice maslinovog ulja
Sol i papar po ukusu
Svježi peršin (za posipanje)
Upute
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Dodajte nasjeckane luk i češnjak te pržite dok luk ne postane staklast. Dodajte cvjetaču, brokulu, crvenu papriku, žutu papriku i tikvicu u tavu. Nastavite pirjati povrće dok ne omekša. Kad je povrće gotovo, dodajte izmrvljeni feta sir u tavu. Promiješajte sve sastojke kako bi se sir ravnomjerno rasporedio. Pustite da se sir lagano zagrije i stopi s povrćem. Posolite i popaprite po ukusu. Poslužite toplo, posipano svježim peršinom.
Sastojci
2 fileta lososa
2 žlice maslinovog ulja
Sok od 1 limuna
Sol i papar po ukusu
2 šalice cvjetova brokule
1 avokado (narezan na kockice)
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
Upute
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Na lim za pečenje stavite filete lososa. Premažite ih maslinovim uljem i limunovim sokom. Posolite i popaprite po ukusu. U drugoj posudi pomiješajte cvjetove brokule s malo maslinovog ulja, soli i papra. Pecite losos i brokulu u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta dok losos ne bude gotov, a brokula blago smeđa. Poslužite uz losos pečenu brokulu i kockice avokada. Posipajte nasjeckani peršin.
Sastojci
2 šalice cvjetače (narezane na male cvjetiće)
2 šalice brokule (narezane na male cvjetiće)
1 crvena paprika (narezana na trakice)
1 žuta paprika (narezana na trakice)
1 tikvica (narezana na kolutove)
1 glavica luka (nasjeckana)
3 češnja češnjaka (nasjeckana)
4 žlice maslaca
Sok od 1 limuna
Sol i papar po ukusu
Svježi peršin (za posipanje)
Upute
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Stavite cvjetaču, brokulu, crvenu papriku, žutu papriku, tikvicu, luk i nasjeckani češnjak u veliku posudu za pečenje. Rastopite maslac u malom loncu ili mikrovalnoj pećnici. Dodajte sok od limuna, sol i papar te promiješajte. Prelijte povrće rastopljenim maslacem. Dobro promiješajte kako bi se povrće ravnomjerno obložilo.
Stavite posudu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 20-25 minuta, ili dok povrće ne omekša i ne postane lagano zlatno smeđe. Kad je povrće gotovo, izvadite iz pećnice i poslužite toplo, s posipanim svježim peršinom.
Foto: Foxys_forest, PeopleImages_manufacture iStock/Getty Images Plus via Getty Images