3 jednostavne i brze torte koje obožavamo
Torte i kolači su vjerojatno jedni od onih deserata koje toliko volimo, a budući da većinom uzimaju puno vremena za pripremu, rijetko kada ih zapra...
za 10 osoba
POTREBNO JE:
Za kore:
Za kremu:
Za glazuru:
PRIPREMA:
Kore:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, kakao, ulje i kikiriki te polako promiješati.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega uliti pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, pa je uzdužno prerezati napola kako bi se dobile dvije kore.
Krema:
1. U posudu uliti 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa žumanjcima i gustinom te dodati u prokuhano mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. U toplu kremu dodati izlomljenu čokoladu i uz neprestano miješanje je otopiti.
4. Kada se krema ohladi, dodati omekšani margarin i umutiti mikserom. Zatim dodati sjeckani kikiriki i polako promiješati.
Završni postupak:
1. Prvu koru premazati pripremljenom kremom i preklopiti drugom korom.
2. Posebno pomiješati izlomljenu čokoladu, ulje i mlijeko te kuhati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa.
3. Nadjeveni kolač preliti glazurom od čokolade.
Izvor: Dobra hrana