Kivi torta

by | 4 studenoga, 2013

Sastojci:

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 4 žlice šećera
  • 2 žlice brašna
  • 2 žlice gustina
  • 1 žlica kakaa
  • 100 g čokolade za kuhanje

Za kremu:

  • 5 dl mlijeka
  • 1 puding sa okusom slatkog vrhnja
  • 150 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 1 vaniln šećer
  • 150 g mljevenih badema

Ostali sastojci:

  • 6 kivija
  • 5 dl slatkog vrhnja
  • 100 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Biskvit:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati žlicu šećera i izmiksati dok se ne dobije čvrst šaum.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom, pa dodati šaum od bjelanjaka i promiješati. Na kraju dodati brašno, gustin i kakao, te polako promiješati kuhačom.
3. U kalup za tortu obložen papirom za pečenje uliti pripremljenu smjesu za biskvit. Peći u zagrijanoj pećnici na 200ºC oko 15 min. Pečeni biskvit poprečno prerezati napola, a zatim obje polovice preliti otopljenom čokoladom.
Krema:
1. U manju posudu uliti 4 dl mlijeka, dodati šećer i vanilin šećer, pa ostaviti da prokuha.
2. Posebno umutiti puding od slatkog vrhnja s preostalim mlijekom, te uliti u prokuhano mlijeko. Kuhati uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati pjenasto umućeni maslac i mljevene bademe, a zatim polako promiješati kuhačom.
Završni postupak:
1. Prvi biskvit preliven čokoladom premazati polovicom kreme, potom nanijeti 1/3 šlaga od slatkog vrhnja i poslagati kolutove kivija. Preko kivija rasporediti 2/3 šlaga i preostalu kremu, pa preklopiti drugim biskvitom.
2. Nadjevenu tortu ostaviti u hladnjaku da se stegne, a nakon toga izvaditi je iz kalupa, te premazati preostalim šlagom i preliti otopljenom čokoladom.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept