Kivi torta

by | 28 studenoga, 2013

Sastojci:
Za biskvit:

  • 3 jaja
  • 3 žlice šećera
  • 3 žlice brašna
  • 1 žlica kakaa
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 žlice ruma

Za kremu:

  • 4 kivija
  • 4 jaja
  • 10 g želatine u prahu
  • 150 g šećera
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 1 žlica gustina
  • 2 šlag fiksa
  • 2 vanilin šećera

Za dekoraciju:

  • 3 šlaga

Priprema:

Biskvit:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjke sa šećerom.
3. Pomiješati smjesu od žumanjaka sa šaumom od bjelanjaka pa dodati mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo te polako promiješati.
4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ˚C dok ne porumeni. Pečeni biskvit poprskati rumom.

Krema:
1. Kivi oguliti i izmiksati u blenderu.
2. U odgovarajućoj posudi pomiješati kašu od kivija i 75 g šećera te uz neprestano miješanje kuhati na pari dok ne proključa.
3. Potom dodati umućene žumanjke s gustinom pa ostaviti da proključa.
4. Želatinu preliti sa 4 žlice hladne vode i pričekati da nabubri, a potom ga dodati u toplu kremu od kivija i promiješati.
5. Bjelanjke umutiti s preostalim šećerom u čvrst šaum, dodati u hladnu smjesu od kivija i promiješati.
6. Slatko vrhnje s vanilin šećerom i šlag fiksom umutiti u čvrst šlag te dodati u kremu od kivija i polako promiješati.

Završni postupak:

Biskvit vratiti u kalup za tortu pa preko nje nanijeti pripremljenu kremu i ostaviti u hladnjaku da se stegne. Zatim je izvaditi iz kalupa i premazati šlagom.

 Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept