Kivi: Ukusna riznica vitamina

by | 15 siječnja, 2015

Kivi je kiselkast plod jajolikog oblika, dlakave, smeđe kore i zelenog mesa. Vrlo je ukusan i zdrav, prava je riznica vitamina osobito C, A, E, K i B kompleksa (tiamin, niacin, B6, kolin), kao i minerala – kalija, kalcija, fosfora, magnezija, željeza.

kivi-1-490x490

Ljekovita svojstva kivija

Kivi se koristi svjež, kao i za pripremu kolača, džemova i ljekovitih napitaka. Zahvaljujući visokovrijednim sastojcima, učinkovit je u borbi protiv respiratornih infekcija, a osim toga jača imunitet, štiti od prehlade, regulira krvni tlak, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara, tumora, a pomaže i protiv glavobolja i stresa.

Također, snižava kolesterol, neutralizira slobodne radikale i otklanja toksine iz organizma.

Redovitim konzumiranjem svježeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 posto, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zacjeljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te apsorpciji željeza, a pozitivno djeluje i na probavni sustav jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crijevima.

Zbog bogatog sadržaja vitamina C i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za njegu lica i tijela. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nježnom, regulira lučenje masnoće, sužavanje proširenih pora i usporava starenje.

Iako je svjež kivi vrlo koristan, posebno tijekom zime, preporučuje se oprez, jer prevelika količina ovog voća može izazvati alergiju. Savjetuje se najviše dva-tri komada dnevno.

Kivi se preporučuje i u trudnoći, zbog toga što je bogat vitaminima B grupe i folnom kiselinom, koji pomažu pravilan razvoj fetusa.

Recepti s kivijem

Džem od kivija
Oprati i očistiti 1 1/2 kg kivija, narezati ga na kockice i staviti u posudu pa dodati vrećicu želatine pomiješanog s dvije žlice vode. Kuhati na laganoj vatri sat vremena, a nakon toga dodati 1 1/2 šećera i pustiti neka vrije još minutu-dvije. Vrući džem uliti u tegle, ostaviti da se ohladi, a zatim zatvoriti celofanom.

Vitaminska bomba
Očistiti i narezati po jedan kivi, naranču, mrkvu, jabuku, bananu, limun (ili limetu), dodati žlicu ili dvije meda, i mikserom ili u blenderu samljeti voće. Po želji se može dodati voda. Ovaj napitak izuzetno je bogat vitaminima i odličan je protiv prehlade. Preporučuje se piti ujutro.

Kupka protiv celulita
Kilogram kivija sitno narezati i procijediti kroz cjediljku ili gazu. Izgnječen kivi dodati u toplu kupku, a nakon dvadesetak minuta istuširati se mlakom hladnom vodom.

Maska za masnu kožu
U blenderu izmiksati po jednu bananu i kivi, nanijeti na lice i vrat i ostaviti da djeluje dvadesetak minuta. Nakon toga masku isprati mlakom vodom. S obzirom na to da kivi sadrži sjemenke, prilikom ispiranja utrljavanjem se radi i blagi piling.

Maska za blistav ten
Vilicom zgnječiti jedan kivi i dodati mu jušnu žlicu meda i malo jogurta. Nanijeti masku na lice i ostaviti dvadesetak minuta, a nakon toga isprati toplom vodom.

Izvor: Life Content